Vlček - Radojičić
0

Intenzivirati parlamentarnu saradnju

FENA
Predsjednik Parlamenta Češke Republike Miloslav Vlček i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazili su tokom razgovora u Pragu spremnost za intenziviranje parlamentarne saradnje nakon izbora koji se u Češkoj održavaju za mjesec dana.

Vlček je informirao parlamentarce iz RS-a o češkim iskustvima u priključivanju EU, gdje pred parlamentima stoji naročito ozbiljan i obiman posao usaglašavanja cjelokupnog zakonodavstva s evropskim pravnim naslijeđem.

Istaknuta je mogućnost kontakata nadležnih skupštinskih odbora, a naročito u oblasti poljoprivrede, socijalnih reformi, privrede, industrije, te drugim oblastima gdje češki poslanici mogu prenijeti svoja iskustva zakonodavcima u RS-u, saopćeno je iz Radojičićevog kabineta.

Češki parlament ratifikovao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine s EU, čime je dao praktičnu podršku evropskom putu BiH.

Vlček je naglasio neiskorištene mogućnosti ekonomske saradnje, a Radojičić informirao je češkog sagovornika o problemima transformacije Ureda visokog predstavnika i liberalizacije viznog režima za građane BiH.

Ovim susretom završena je višednevna posjeta u Bratislavi i Pragu, u kojoj su predsjednici Narodne skupštine i Vlade RS-a održali 20-ak sastanaka s najvišim zvaničnicima vlada, parlamenata i drugih institucija i socijaldemokratskih partija Češke Republike i Republike Slovačke.