BiH
0

Intenzivirati izučavanje francuskog jezika u bh školama

FENA
Udruženje profesora francuskog jezika u BiH i Ambasada Francuske u BiH organizirali su danas u Sarajevu Drugi kongres profesora francuskog jezika u BiH na kojem je razgovarano o perspektivama nastave tog jezika u osnovnim i srednjim školama u BiH.

Francuski jezik je, uz engleski, službeni jezik u institicijama zemalja Evrope, a danas je, s tim u vezi, ukazano na važnost intenzivnijeg izučavanja tog jezika kao drugog stranog jezika u ovdašnjim školama.

Ambasadorica Francuska u BiH Maryse Berniau istaknula je napore što ih u cilju promoviranja francuskog jezika poduzima Ambasada Francuske, te dodala da je to zadatak i profesora francuskog jezika u BiH.

Cilj kongresa bio je promovirati francuski jezik i civilizaciju, a predsjednica Udruženja profesora francuskog jezika BiH Bisera Pašić kazala je novinarima da je francuski jezik više zastupljen u školama u RS-u nego u FBiH. Posebno se u KS-u bilježi pad broja učenika koji izučavaju taj jezik u školama.

"Učenicima se ne pruža dovoljno mogućnost da uče francuski jezik kao drugi strani jezik, a ponekad su i roditelji ti koji odlučuju za njih“, kaže ona.

Sudionici današnjeg skupa su profesori francuskog jezika iz cijele BiH, predstavnici Francuskog kulturnog centra u Sarajevu, te ambasada Francuske, Švicarske, Grčke i Rumunije.

Uručene su i nagrade za najbolje plasirane profesore i učenike na konkursu o poznavanju francuskog jezika i civilizacije, a petoro najboljih bit će nagrađeno putovanjem u Francusku.

Drugi Kongres profesora francuskog jezika dio je manifestacije Dani frankofonije koja se od 14. do 28. marta obilježava u nekoliko bh. gradova.