40 pripadnika FUCZ
147

Intenzivirana potraga za šestogodišnjim dječakom i Almirom Gluhićem u rijeci Bosni

Klix.ba
Jutros je intenzivirana potraga za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali Mračajski potok u mjestu Begov Han i za Almirom Gluhićem iz Zavidovića za koga se pretpostavlja da se nalazi u rijeci Bosni jer su pronađeni tragovi koji na to ukazuju.
U potrazi učestvuje 40 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite sa šest čamaca s posadama - timovima za spašavanje na vodi, a pridružili su im se i članovi SRK Neretva sa dva čamca.

"Pretraživat će koritom rijeke Bosne od Begovog Hana do Doboja, a u zavisnosti od situacije na terenu potraga će biti proširena. U potragu su uključeni i timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, CZ Žepče, pripadnici Specijalne policije ZDK, Kajakaški klub '505' iz Žepča, GSS Žepče, a pridružili su se i lovci, članovi porodice i mještani", kazala je Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ-a.

U potrazi ne učestvuju ronioci jer je smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Bosne, što otežava posao. Problem predstavljaju i nakupine smeća i otpadnog materijala na obalama rijeke koje treba pregledati, kao i postojanje minskih polja, posebno kod Maglaja i Žepča, zbog čega FUCZ dodatno poziva na oprez sve one koji učestvuju u potrazi.

Za dječakom se traga 10 dana otkako je upao u potok tokom obilnih padavina koje su zahvatile BiH u tom periodu i izazvale poplave i klizišta.

Potraga za Almirom Gluhićem iz Zavidovića traje od 2. maja, a od 5. maja je fokusirana na rijeku Bosnu kada su njegova odjeća i lične stvari pronađene na obali ove rijeke u mjestu Porobići.