Prilika za budućnost
1

Intenacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) održao testiranje za stipendije

Klix.ba
U Sarajevu su u petak maturanti iz gotovo svih gradova sa područja Bosne i Hercegovine prisustvovali najvećem testiranju za stipendije, organizovanom na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Svoju šansu za ostvarivanje stipendije kroz testiranje dobilo je više od 2000 učenika iz cijele države, ali i regiona.

Pored samog testiranja, danas je upriličen i Dan otvorenih vrata gdje su prisutni učenici imali priliku saznati sve informacije o fakultetima, studijskim programima, načinu studiranja, sticanju studentske prakse, studentskoj razmjeni, te mnogim drugim mogućnostima koje ovaj univerzitet nudi. Otvoreni pristup svim budućim studentima IUS-a povećava rezultate rada, utiče na sve veću zainteresovanost za studiranje, a tako i na sve veći broj ostvarenih stipendija.

Na konferenciji za medije upriličenoj ovim povodom, prisutnima se obratio i vršilac dužnosti rektora, prof. dr. Ahmet Yıldırım, te je, između ostalog rekao: "Internacionalni univerzitet u Sarajevu je društveno odgovorna institucija, usmjerena ka razvoju i jačanju bosanskohercegovačkog društva kroz kvalitetno obrazovanje. Upravo zbog toga mogućnost ostvarivanja stipendija je najbolja šansa za sve mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona, da budu dio pokretačke snage koja će svakim danom dodatno jačati položaj svog društva, te ponosno predstavljati ustanovu sa koje dolaze."

Kroz stipendiranje studenata, IUS zapravo daje priliku mladim ljudima da našu zemlju učine naprednijom i bogatijom, te perspektivnijom za sve buduće mlade stručnjake. Prorektor za opće poslove, vanredni prof. dr. Mirsad Karić ovom prilikom uputio je riječi podrške svim kandidatima i istaknuo da test nije samo šansa za sve učenike završnih razreda da se osvoje stipendiju, već je i prilika da pokažu svoje znanje i sposobnosti.

Cilj ovakve vrste stipendiranja je podsticanje i promovisanje znanja i sposobnosti kao posebne vrline kod mladih ljudi. Sve navedene vrste stipendija dodjeljuju se na period od pet godina, a samo korisnici pune (100%) stipendije su obavezni održavati akademski uspjeh na izvjesnom nivou i oslobođeni su plaćanja školarine u Pripremnoj školi engleskog jezika za prvu godinu. Korisnici ostalih stipendija podliježu plaćanju školarine u Pripremnoj školi engleskog jezika .

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, gospodin Hasan Topaloğlu istakao je da su budući studenti i diplomci IUS-a najbolji ambasadori BiH koji će graditi poslovne, kulturne, naučne i mnoge druge relacije između svoje zemlje i svijeta, a da bi se to postiglo, bilo je potrebno izaći iz ograničene perspektive i ponuditi više, te sam sistem obrazovanja i odgoja individualno usmjeriti prema svakom studentu.

IUS je kroz društveno odgovornu akciju dodjele stipendija spreman da zadrži i dodatno unaprijedi svoju poziciju vodeće visokoškolske ustanove u regionu, adaptirajući se izazovima novog vremena ali istovremeno čuvajući vrijednosti razvoja Bosne i Hercegovine.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu je fondacijski univerzitet osnovan 2003. godine. Djelatnosti kojima se bavi, visoko obrazovanje i naučno – istraživački rad, su djelatnosti od javnog interesa i općeg dobra, te se odvijaju u okvirima utvrđenim odgovarajućim zakonskim propisima BiH. U sklopu univerziteta djeluje 5 fakulteta na kojima se nudi 21 studijski program, a cjelokupan nastavni proces se odvija na engleskom jeziku, te podjednako kombinuje teoriju i praksu.