{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Intelektualno vlasništvo se ne ostvaruje na adekvatan način"

F
22.2.2011. u 12:20
0
0
"Intelektualno vlasništvo se ne ostvaruje na adekvatan način"
0
"Intelektualno vlasništvo se ne ostvaruje na adekvatan način"
Institut za intelektualno vlasništvo BiH, uz stručnu i tehničku podršku projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), pod nazivom Zaštita prava intelektualnog vlasništva u BiH, organizirao je danas u Mostaru konstiturajuću sjednicu Vijeća za autorsko pravo i srodna prava, Vijeća za zaštitu prava intelektualnog vlasništva i Vijeća za razvoj korisnika intelektualnog vlasništva.
Po riječima direktorice Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Lidije Vignjević, vijeća imaju za cilj postizanje bolje koordiniranosti i sinergije djelovanja državnih institucija, akademske zajednice, privatnog sektora i organizacija civilnog društva u uspostavi, razvoju i djelovanju efikasnog sustava intelektualnog vlasništva u BiH.

Govoreći o ugroženosti intelektualnog vlasništva u BiH, Vignjević je kazala kako ne bi rekla da je intelektualno vlasništvo ugroženo, već da se intelektualno vlasništvo ne ostvaruje na adekvatan način kako se ostvaruje u nekim državama EU.

Što se tiče kršenja prava intelektualnog vlasništva u BiH, njih ima, kazala je Vignjević, dodavši kako je to pitanje provedbe prava u čemu bi trebalo da pomognu i uspostavljena vijeća.

Petar Ernaut iz Republičke uprave za inspekcijske poslove kazao je kako su Zakonom o autorskim i srodnim pravima koji su na snazi od ove godine propisane određene mjere koje inspektori mogu poduzeti kada su u pitanju kršenja autorskih prava, što će sigurno pomoći da se taj problem smanji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: