BiH
301

Intelektualci traže izvinjenje Centra "Simon Wiesenthal" zbog negiranja genocida u BiH

Anadolija
Čelnici više uglednih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih udruženja, instituta, kao i nekoliko poznatih intelektualaca iz svijeta, uputili su zvaničan protest rabinu Marvinu Hieru, osnivaču i dekanu Centra "Simon Wiesenthal", odnosno Muzeja za toleranciju, a povodom izjava direktora Centra "Simon Wiesenthal" Efraima Zurofa koji je prošle sedmice kazao da u Bosni i Hercegovini tokom 90-tih godina nije desio genocid, već etničko čišćenje.

Dokument su potpisali profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois, nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde prof. dr. Francis A. Boyle, nezavisni analitičar i publicista Marjan Hajnal, koji živi u Izraelu, prof. dr. Dawid Pettigrew, član Upravnog odbora Univerziteta Yale, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Hamdija Čustović, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Smail Čekić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” prof. dr. Senadin Lavić, te Sanja Seferović Drnovšek, direktor Bosansko-američkog instituta za genocid i edukacijskog centra.

Autori pisma istakli su da se obraćaju u ime "sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovina i genocida protiv njenih građana".

"Ako su navodi tačni, onda nažalost moramo konstatovati da i gospodin Zuroff spada u grupu onih koji negiraju sudski dokazani genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini za vrijeme srpsko – crnogorske  agresije. Nerazumljivo je da neko ko radi za tako važnu međunarodnu organizaciju, čija je glavna misija istraživanje i sjećanje na holokaust, može sebi dozvoliti da bude iskorišten od strane onih koji pokušavaju po ko zna koji put poturiti revizionizam i mitologiju potkrijepljenu lažima čitavom svijetu vezano za genocid i rat u BiH", navodi se u pismu. 

Šokantno je, škodljivo, i sramotno, navode potpisnici, da žrtve genocida i njihove familije opet moraju da trpe nemjerljiv bol, bol koji uzrokuje negiranje genocida. Ne samo više od onih koji su učestvovali i pomagali u grozotama i ideologiji mržnje, nego i sad od onih koji trebaju da "upotrebe lekcije holokausta da zaštite i unaprijede ljudska prava, slobodu i dostojanstvo te da se genocid više nikada i nikome ne ponovi".

"Genocid u Srebrenici je pravna, sudska, historijska i naučno-istraživačka činjenica, dokazana od dva međunarodna i više nacionalna suda, u kojim su učestvovali i osobe koje su preživjele holokaust, koji su zaključili da je udruženo zločinačko sistematsko, organizovano ubijanje više od 8.000 pripadnika bošnjačkog stanovništva u Srebrenici nepobitan dokaz genocida", dodaje se u pismu, te podsjeća kako je američki sudija, predsjednik Tribunala Theodor Meron (koji je preživio holokaust) predsjedavao u žalbenom postupku u predmetu protiv Radislava Krstića kada je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio jednoglasnu presudu da su "snage bosanskih Srba počinile genocid".

Podsjećaju kako je za vrijeme srpsko-crnogorske agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, Simon Wiesenthal lobirao za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake koji su bili žrtve navedene agresije.

"Možemo konstatovati da je gospodin Wiesenthal danas živ, sigurno bi se stidio izjava i postupaka nekog ko radi za centar koji nosi njegovo ime, a negira upotrebu termina genocida da opiše zločine koji su počinjeni nad bošnjačkim civilima. Izričito zahtijevamo da se vaš institut izvini za izjave gospodina Zuroffa, kao i da se i distancirate od srpskih nacionalista koji pokušavaju praviti revizionističku historiju koja se zasniva na negiranju genocida. Ako navedene izjave nisu izjave gospodina Zuroffa zahtijevamo javni demanti. Vjerujemo da ćete naše iskrene namjere shvatiti ozbiljno i da će gospodin Zuroff, ipak, reagovati ispravno, a ako ne, onda snositi posljedice vašeg uvaženog instituta. Mi se nadamo da ćete ovo pitanje shvatiti ozbiljnim, jer mislimo da članovi Vašeg instituta razumiju posljedice holokausta i genocida i njihovo negiranje", navodi se u pismu rabinu Marvinu Hieru.