{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Intelektualci poručuju: Vremenu lažnih proroka i autokrata na ljevici je došao kraj

Klix.ba
18.3.2018. u 15:17
111
154
Intelektualci poručuju: Vremenu lažnih proroka i autokrata na ljevici je došao kraj
111
Intelektualci poručuju: Vremenu lažnih proroka i autokrata na ljevici je došao kraj
Foto: N. G./Klix.ba
U posljednje vrijeme u javnosti se pojavljuju priče kako je bosanskohercegovačka ljevica bez lidera i kako joj je potrebno neko navodno vodstvo oličeno u karizmatičnom pojedincu, a tim povodom oglasila se i grupa intelektualaca iz naše zemlje.
Imajući u vidu historiju i bosanskohercegovačkih prostora i šireg prostora bivše Jugoslavije, smatraju da je ova teza o potrebi nekog navodnog “karizmatičnog lidera” pogrešna.

"Historija zadnjih 30 godina i tzv. perioda osamnaestonovembarskog režima i dejtonskog sistema pokazala je da su karizmatični lideri, jake vođe i demagoške autokrate, te oslanjanje na strane sponzore nanijeli dosta štete i nažalost još uvijek produciraju i donose probleme. Umjesto da su se jačale i izgrađivale državne i druge javne institucije, republikansko-demokratski poredak i razvijale normalne političke stranke, kod nas su se zadnje tri decenije i narod i javnost ili oslanjali na domaće lidere i stranačke poglavare ili su tražili stalno i samo stranoga mesiju ili tutora. Posljedice toga su katastrofalne i vidljive svakome građaninu. Vremenu lažnih proroka i autokrata na ljevici je došao kraj", poručili su u svom pismu.

Zbog toga potrebno je konačno da se okrenemo takvim političkim idejama i projektima koji idu ka tome da nama više nikada ne vladaju karizmatični pojedinci, lideri i autokrate, nego da vladaju samo načela i principi, institucije državnog sistema i zakoni, ističu dalje i dodaju da je potrebno vratiti vjeru građanima i narodima u republikanski i demokratski poredak, a to podrazumijeva i da se političke stranke kao glavni akteri političkog života u višestranačju izgrade kao istinske demokratske i institucionalne bosanskohercegovačke partije, bez autokratizma, stranog tutorstva i podilaženja vanjskim faktorima.

"Ukratko, bez demokratskih političkih stranaka nema ni demokratskog društva. To se posebno odnosi na ljevicu, koja da bi se imala pravo nazivati ljevicom mora biti istinski demokratska i posvećena principima slobode, ravnopravnosti i solidarnosti. Svako lutanje u pravcu autokratskog i oligarhijskog odlučivanja i udaljavanje od svojih temeljnih načela vodi ljevicu u negiranje sebe same, što u konačnici završava teškom kompromitacijom i političkim debaklom. O tome svjedoče primjeri koje ne moramo tražiti tako daleko u prošlosti, a čiju reprizu nećemo dozvoliti", ističu u obraćanju.

Pohvalnim ističu da je Socijaldemokratska partija BiH shvatila ova načela i da je prošla kroz unutarnju preobrazbu koja je rezultirala institucionalnim uređenjem sa demokratskim načinom i biranja rukovodstva i kandidata na izborima.

Time su, smatraju, dostignuti određeni demokratski standardi, koje je potrebno kontinuirano unapređivati i širiti na druge političke stranke, a ni u kojem slučaju od njih odstupati.

"Socijaldemokratija više nikada ne smije biti utamničena u autokratiju pod krinkom karizme, lijevi pokreti ne smiju biti društva jednog lica. Raduje nas da narod ovo prepoznaje i da su kao zdrav ovaj projekat ocijenili i radnici i intelektualci. Sva karizma koja nam treba je karizma jednakosti, slobode, solidarnosti, ravnopravnosti i jednakopravnosti svakog člana, svakog građanina, svake žene i muškarca, svakog čovjeka. Bosni i Hercegovini je potrebno liderstvo demokratije, a ne liderstvo autokrata. Trebaju nam stranke i društvo za mnoge, a ne samo za odabrane", ističu u pismu Sedina Agović, Damir Avdić, Nedžad Beća, Suad Beganović, Goran Behmen, Besima Borić, Emira Bostandžić, Mirza Buljubašić, Nihad Čivić, Nina Demirović, Damir Dervišević, Edisa Đedović, Brankica Đinđić, Mihajlo Đonović, Sabahudin Đozo, Meliha Frndić, Azra Hafizović, Samir Halapić, Jasmina Halilović, Omer Hamzić, Adijata Hasanspahić, Emina Hasić, Emira Imamović, Osman Jašarević, Almin Kalaba, Enver Kazaz, Alem Krakonja, Adil Kulenović, Mensur Kustura, Aida Puzić Lajhner, Ajdin Latić, Benjamina Londrc, Mirza Ljubović, Željko Majstorović, Salmedin Mesihović, Elma Mišić, Džemal Najetović, Elvedin Nezirović, Mustafa Polutak, Jasmina Prasko, Enisa Ramić, Enesa Raščić, Alisa Rogo, Mile Stojić, Amra Šačić Beća, Amina Uzunović i Edin Veletovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: