Finansira EU
177

INSTREAM projektni partneri potpisali Sporazum o studentskim istraživačkim razmjenama

Klix.ba
Četiri univerziteta u BiH danas su potpisala Sporazum o studentskim razmjenama u okviru projekta "Uvođenje studentskih istraživačkih razmjena na bh. univerzitete – Introducing Student Research Mobilities to BH Universities“ (INSTREAM), kojeg finansira Evropska unija sa cca. 180.000 eura.

To su Internacionalni Burch univerzitet, Univerzitet "Džemal Bijedić“ u Mostaru, Univerzitet u Bihaću i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Rektor Internacioanlnog Burch univerziteta prof.dr. Mersid Poturak ugostio je rektora Univerziteta u Bihaću prof.dr. Fadila Islamovića, prorektoricu za finansije Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof.dr. Arminu Hubanu, te prorektoricu za nauku, istraživanja i razvoj na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu prof. dr. Jelenu Krunić za potpisivanje navedenog sporazuma.

Prof.dr. Poturak istakao je prilike koje ovaj projekat pruža. “Projekat ima za cilj da pomogne mladim studentima i istraživačima da izvrše istraživačke mobilnosti između ova četiri univerziteta, i da na taj način rade na svojim diplomskim, magistarskim i doktorskim radovima. Na ovaj način ova četiri univerziteta uvezuju svoje infrastrukturalne kapacitete u vidu laboratorija i opreme koja je potrebna za naučno-istraživački rad.”

Prof.dr. Poturak posebno se zahvalio Evropskoj komsiji i Delegaciji Evropske Unije u Bosni i Hercegovini na prepoznavanju ova četiri univerziteta koja posjeduju kapacitete da ovakav projekat implementiraju.

Ova četiri univerziteta učestvuju u pomenutom projektu kao partneri, zajedno sa Univerzitetom „1 decembar“ Alba Julija iz Rumunije. Projektni cilj je unapređenje sektora visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini realiziran putem studentskih naučno-istraživačkih razmjena i na taj način omogućava univerzitetima da izbjegnu dupliciranje sopstvenih istraživačkih infrastruktura i specijaliziraju se za specifične vrste istraživanja.

INSTREAM će podržati preko 60 studenata sa sva četiri univerziteta koja učestvuju u programu razmjene mjesečnom stipendijom u iznosu od cca. 1.100 KM / 550 eura, pokrivajući troškove prevoza, drugih životnih troškova i potrošnog materijala neophodnog za sprovođenje istraživanja za 180 mjeseci mobilnosti.

“Najveća prednost ovog projekta jeste okrupnjavanje naših kapaciteta, kako istraživačkih, kroz laboratorije, opremu i mašine, tako i dodatnih kapaciteta. Ovim projektom postajemo zapravo četiri puta jači nego sada,” istakao je prof.dr. Islamović.

Nadalje, studenti će biti podržani u svom naučno-istraživačkom radu pristupom jedinstvenoj, ali srodnoj, istraživačkoj infrastrukturi koja nije dostupna na matičnoj ustanovi studenta. Istraživačka infrastruktura može biti fizička infrastruktura, kao što su laboratorije, ili ljudski resursi, kao što je specifična stručnost ili čak jedinstvene istraživačke prilike koje inače nisu dostupne na matičnim ustanovama studenata.

“Teško je da ćemo svi imati ono što je potrebno za istraživanje u svakoj oblasti, a na ovaj način omogućavamo da studenti našeg univerziteta iskoriste istraživačke kapacitete druga tri univerziteta,” istakla je prof.dr. Krunić.

Projekat finansira Evropska unija kroz svoj Instrument pretpristupne pomoći, kao dio šireg programa podrške sektoru visokog obrazovanja sa još tri projekta u oblastima jačanja saradnje između univerziteta u oblasti djelovanja prema institucijama vlasti, razvoja naučno-istraživačkih prijedloga projekata i uvođenja vještina upravljanja karijerom u širu ponudu univerzitetskog obrazovanja.

“Ova četiri univerziteta će sinergetskim efektom, integrišući sve raspoložive kapacitete, od naučnih, prostornih, kadrovskih i svih drugih infrastrukturnih kapaciteta biti u službi mladim istraživačima”, kazala je prof.dr. Hubana.

Nakon sastanka o temama međuuniverzitetske saradnje, budućih projektnih prijedloga, daljnje saradnje na realizaciji još tri srodna projekta, te konkretno narednim koracima u okviru INSTREAM projekta, prof.dr. Poturak vodio je goste sa druga tri univerziteta u obilazak naučno-istraživačke infrastrukture Internacionalnog Burch univerziteta.