Preporuke stručnjaka
51

Institut za zdravstvo RS-a pojasnilo kada i ko treba primiti treću dozu vakcine protiv korone

N. V.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je objavio preporuke za primjenu treće doze vakcine protiv koronavirusa.

Treća (booster) doza vakcine protiv COVID-19 može se primjenjivati kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile.

Kategorije stanovništva koje mogu primiti ovu dozu su:

  • Osobe starije od 65 godina
  • Korisnici domova za stara lica
  • Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima.
  • Osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme COVID-a (kategorije koje su bile prioritet i prilikom vakcinacije prvom dozom).
  • Osobe koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću poput zdravstvenih radnika, osoba zaposlenih u domovima za stara lica koje učestvuju u procesu njege korisnika i prosvjetni radnici

Kao booster doza daje se ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije. Kada je riječ o vakcini Sputnik V, kao booster doza se daje komponenta prve date vakcine. Moguće je kao booster dozu primijeniti i različite vakcine. Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se sugeriše primjena vakcine drugačijeg mehanizma djelovanja. Preporuku o tome koju vakcinu treba dati za booster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju.