BiH
0

Institut za nestale osobe BiH preuzima bazu ante-mortem podataka

FENA
Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) i Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Sarajevu Sporazum na osnovu kojeg će ovaj institut preuzeti od MKCK-a ante-mortem bazu podataka o više od 16.000 nestalih osoba iz BiH.

-Ta baza podataka sadrži više od 500.000 stranica dokumentacije s milionima informacija koje se odnose na nestale osobe, izjavio je jedan od potpisnika ovog ugovora, šef delegacije MKCK-a Henry Fournier.

Te podatke prikupilo je na stotine volontera Crvenog križa BiH, a ovo je inače prva baza podataka koju međunarodne institucije koje podržavaju proces traženja nestalih, poput MKCK-a, prenose u trajno vlasništvo državnog Instituta za traženje nestalih.

Baza ante-mortem sadrži podatke koji govore o osobi prije njenog nestanka, poput visine, težine, boje očiju i slično. Ovi podaci koriste se kao pomoć kod DNK identifikacije, posebno u slučajevima u kojima se radi o porodicama u kojima je nestalo nekoliko članova koji se nakon potvrđenog DNK nalaza detaljnije prepoznaju upravo zahvaljujući ante-mortem podacima.

Drugi potpisnik današnjeg sporazuma, član Kolegija direktora iz Instituta za nestale osobe BiH Milan Bogdanić, ocijenio je, kao i Henry Fournier da je ovo značajan dan jer je Institut preuzimanjem i rukovanjem bazom ante-mortem podataka od MKCK-a korak ka bližem ostvarivanju svog osnovnog cilja, ubrzanja procesa identifikacije i ekshumacije nestalih osoba.

„Mi smo tek prešli pola puta i pred nama je ogroman posao. Osim toga ima još mnogo ekshumiranih, a ne identifikovanih osoba“, izjavio je Bogdanić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šefica Međunarodne komisije za nestale ICMP Cethryne Bomberger, članovi upravnog odbora Instituta za nestale kao i predstavnici Crvenog križa BiH.

U BiH se prema podacima MKCK-a još traga za oko 13.000 nestalih osoba.