BiH
0

Institut za nestale napokon platio troškove kolektivne dženaze u Prijedoru

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon pet mjeseci od kolektivne dženaze žrtava iz najveće masovne grobnice Tomašica, Institut za nestale osobe BiH napokon je platio troškove dženaze.

Podsjetimo, krajem jula su ukopane 284 identifikovane žrtve u Prijedoru i Kozarcu, a firma koja je obavila sve vezano za ukop je "Sabur" u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Prijedor. Mjesecima se čekalo da Institut napokon izmiri dugovanja prema "Saburu", kao što je to činio i u slučaju drugih dženaza i sahrana žrtava iz posljednjeg rata u kratkom roku.

Kako je ranije rečeno medijima u Institutu, došlo je do nekih grešaka pri obračunu te je račun vraćen radi reklamacije, ali će dug biti izmiren. Međutim, kako je za Klix.ba potvrdio advokat Islamske zjednice u BiH Esad Hrvačić, troškovi dženaze su plaćeni nakon što je podnesena tužba protiv Instituta.

"Prošle sedmice smo dobili informaciju da je kompletan iznos plaćen, pa smo mi povukli tužbu. Da, tužili smo Institut, a nakon što su izmirili dug, odnosno nakon što nas je 'Sabur' obavijestio da je uplata izvršena, tužbu smo povukli", kazao je Hrvačić.

Inače, troškovi dženaze su iznosili blizu 280.000 maraka.