{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Institut za istraživanje genocida: Ne zaboravite, pamtite, opominjite!

9.5.2014. u 09:48
4
2
Institut za istraživanje genocida: Ne zaboravite, pamtite, opominjite!
4
Institut za istraživanje genocida: Ne zaboravite, pamtite, opominjite!
Emir Ramić
Uoči današnjeg otvaranja renoviranje Vijećnice, iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade poručili su da je ova građevina simbol pobjede nad fašizmom i kulturocidom.
"Kolektivno znanje pohranjeno u spisima jednog naroda predstavlja bitan dio identiteta tog naroda. Do danas brojni vlastodršci širom svijeta, a posebno kreatori i izvršioci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima nisu shvatili da se snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage duha", istakao je profesor Emir Ramić iz ovog Instituta.

On podsjeća da je među prvim ciljevima napada za vrijeme agresije i genocida u Bosni i Hercegovini bila upravo Vijećnica u Sarajevu u kojoj su se nalazili milioni knjiga i rukopisa.

"Agresor je pokušao srušiti zgradu Vijećnice kao simbol Sarajeva i ideje Bosne i bosanskog duha, ali i srušiti kolektivno pamćenje bosanskohercegovačkih građana. Vijećnica je svojevrsni čuvar kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine i agresorima trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti. Njeno blago su pisani dokumenti hiljadugodišnje historije bosanskohercegovačke države. Početak agresije i genocida u Bosni i Hercegovini Vijećnica je dočekala s fondom od oko tri miliona raznih dokumenata. U samo jednoj noći vatra je u prah pretvorila oko 90 posto knjižnog fonda koji je Vijećnica sakupljala, stručno obrađivala, čuvala i davala na korištenje skoro pola stoljeća. Radovan Karadžić, koji voli sebe smatrati više navodnim pjesnikom nego ratnim zločincem, izdao je nalog da se na zgradu Vijećnice ispale fosforne bombe, koje osobito pospješuju rasplamsavanje vatre. Tako je Vijećnica postala sinonim kulturocida u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu", navodi se u saopćenju.

Ramić naglašava da je Vijećnica i simbol Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čovjeka i civilizacije, da u sebi sintetizira povijest Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čovjeka i civilizacije.

"Obnova Vijećnice i njeno novo otvaranje na Dan pobjede nad fašizmom, na Dan Evrope, na Dan "Zlatnih ljiljana" i na Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu je poruka i pouka svima agresorima na Bosnu i Hercegovinu i svim kreatorima i izvršiocima genocida nad građanima Bosne i Hercegovine da su Ideja Bosne i Bosanski duh uvijek uspijevali pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid. Oni koji su palili Vijećnicu, oni koji su agresijom i genocidom jurišali na državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, oni koji su ubijali djecu, oni koji su silovali, oni koji su mučili i ubijali u koncentracionim logorima smrti, oni koji su na silu protjeravali, zapravo, su palili i rušili Ideju Bosne i Bosanski duh, a time su palili i rušili i povijest, kulturu, tradiciju čovjeka i civilizacije. Zbog tog barbarskog, anticivilizacijskog, antihumanog zločina agresije i genocida palitelji Vijećnice i rušitelji države Bosne i Hercegovine će vječno ostati na smetljištu historije.

Obnova Vijećnice kao trijumf graditelja jasan je dokaz da su dobra djela trajna i neuništiva baština, ali i poruka rušiteljima gradova i paliteljima knjiga i biblioteka, te kreatorima i izvršiocima agresije i genocida da zlo i mržnja nikada neće nadvladati. O tome Sarajevo, Bosna i Hercegovina i Bošnjaci mnogo znaju i tu svoju priču nikada neće prestati prenositi generacijama koje dolaze. Obnova Vijećnice je istinski blagdan kulture, historije, tradicije i pamćenja za sve ljude zemlje Bosne i Hercegovine, za sve ljude svijeta, za sve civilizacije", istaknuto je.

Na Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, na Dan pobjede nad fašizmom, na Dan Evrope i na Dan ponovnog otvaranja Vijećnice Institut za istraživanje genocida, Kanada se zahvaljuje svim generacijama koje su brižno čuvale i sakupljale svjedočanstvo o zemlji i državi Bosni i Hercegovini, njenom postojanju, historiji, kulturi i tradiciji, moleći ih da sačuvaju ovo neprocjenjivo blago, navedeno je u saopćenju za javnost profesora Ramića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: