Utvrđuje se identitet
22

Institut obaviješten o pokušaju prodaje lobanje u Sarajevu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Institut za nestale osobe BiH danas je obaviješten o jučerašnjem pokušaju prodaje ljudske lobanje na autopijaci u Sarajevu, kazala je Feni glasnogovornica Instituta Lejla Čengić.

"S obzirom da je riječ o slučaju kojim rukovodi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, nakon završene sudsko-medicinske obrade i ako budu postojale pretpostavke da je riječ o žrtvi iz proteklog rata, Institut će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, odnosno sa lobanje će biti uzet koštani uzorak kako bi se DNK analizom utvrdio identitet ove osobe", kazala je Čengić.

U protivnom, dodala je, to će biti u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva i MUP-a Kantona Sarajevo. Prema njenim riječima, lobanja je sada u prosekturi Gradskog groblja Visoko.

Čengić je kazala da sudsko-medicinsku obradu, odnosno kompletnu istragu, vrši Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić kazao je Feni da su oni obaviješteni da na autopijaci jedna nepoznata osoba prodaje ljudsku lobanju.

"Naši službenici su izašli na lice mjesta, utvrdili da se radi o M.G. iz Sarajeva. U obavljenom razgovoru s njim, on je rekao da je tu lobanju našao na području općine Centar prije šest-sedam dana", kazao je Nefić.

Prema njegovim riječima, odmah je obaviješten tužilac Kantonalnog Tužilaštva koji je naredio da se o tom događaju sačini službena zabilješka, da se M. G. sasluša u svojstvu svjedoka, da se o tome sačini zapisnik o saslušanju te da se obavijeste odgovorne osobe u Institutu za nestale osobe da preuzmu lobanju u cilju obavljanja potrebnih vještačenja.