Plan za Dom naroda FBiH
352

Institut iz Mostara predlaže izmjene Izbornog zakona: Delegati bi se birali prema brojnosti naroda

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt odustao od nametanja političkog djela izmjena Izbornog zakona i cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, Institut za društveno politička istraživanja (IDPI) iz Mostara modificirao je svoj prijedlog ove problematike.

Krajem 2020. godine, IDPI je uputio svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, a sada su ga i modificirali. Hrvatski medijski servis je objavio taj dokument donoseći navedene izmjene.

Izbor delegata u Federalni parlament se zasniva na "četiri odvojena specifična demosa", odnosno naroda - pripadnici bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda te pripadnici grupe "Ostalih" (.

Polaznu osnovu IDPI-evog prijedloga čini to što svaki kanton dobija Koeficijent izbornih bodova za četiri specifična demosa koji odgovara postotku pojedinog demosa u pojedinom kantonu u odnosu na ukupan broj pripadnika tog specifičnog demosa u FBiH.

  • Bošnjaka u SBK ima 9,386 posto u odnosu na ukupan broj Bošnjaka u FBiH, zato je Koeficijent izbornih bodova za Bošnjake iznosi 9,386

  • Hrvata u SBK ima 19,609 posto u odnosu na ukupan broj Hrvata u FBiH, zato je Koeficijent izbornih bodova za Hrvate 19,609

  • Srba u SBK ima 5,381 posto u odnosu na ukupan broj Srba u FBiH, zato je Koeficijent izbornih bodova za Srbe 5,381

  • Ostalih u SBK ima 7,188 posto u odnosu na ukupan broj Ostalih u FBiH, zato je Koeficijent izbornih bodova za u KSB 7,188

U nastavku pogledajte i Koeficijente izbornih bodova za svih 10 kantona u Federaciji BiH za klubove izaslanika hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda i Ostalih.

Zatim su predstavili tabelu koja donosi komparativni prikaz načina izbora delegata u hrvatski klub u Domu naroda FBiH.

IDPI-ev prijedlog sadržan je u tome da svaka kantonalna skupština unutar sebe bira određeni broj delegata za određeni klub Doma naroda Parlamenta FBiH na sljedeći način:

  • Kanton s KIB-om do 5,88 bira jednog izaslanika
  • Kanton s KIB-om od 5,88 do 11,76 bira dva izaslanika
  • Kanton s KIB-om od 11,76 do 17,64 bira tri izaslanika
  • Kanton s KIB-om od 17,64 do 23,52 bira četiri izaslanika
  • Kanton s KIB-om od 23,52 do 29,4 bira pet izaslanika

Određivanjem izbornih bodova i broja delegata koji će biti poslati iz svakog kantona je postavljen i prag koji određeni narod mora preći u svakom kantonu da bi mogao poslati bar jednog delegata, a što je 5,88 posto.

Ovaj IDPI-jev prijedlog uvodi drugi krug u izboru delegata u Dom naroda FBiH kao i izborne bodove.

Ovo je izborni model koji je očigledno po volji HDZ-ovog predsjednika Dragana Čovića, no njime bi i dalje neki kantoni ostali bez pdelegata u Parlamentu iz određenog naroda.