Izvještaj CCI-a
10

Institucije vlasti FBiH uvjerljivo najneefikasniji u državi

FENA
Institucije vlasti Federacije BiH uvjerljivo su najneefikasnije u BiH, zaključak je analize rada u prvih šest mjeseci ove godine koju su proveli Centri civilnih inicijativa (CCI).

Glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov izjavila je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je Parlament FBiH u prvih šest mjeseci 2008. realizirao 2,5 posto od planiranog, dok je od zakona iz Programa rada Vlade FBiH ostalo nerealizirano 77 posto.

Behrem-Stojanov je ocijenila da nezaposleni, penzioneri, osobe s invaliditetom i socijalno ugrožene kategorije realno ne mogu očekivati bolje dane, jer vlasti FBiH kasne s usvajanjem izuzetno važnih mjera, poput strategije zapošljavanja, zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavaju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, strategije reforme penzionog sistema, programa razvoja socijalne zaštite i drugo.

Izvjestiteljica o radu Parlamenta FBiH Lejla Deronja-Suljić kazala je da je osim kašnjenja u donošenju Programa rada, što obesmišljava ovaj dokument, u Program rada za ovu godinu uvršten samo jedan od 31 zakona koji su kraj prošle godine dočekali neusvojeni u Parlamentu, i koji su i dalje u parlamentarnoj proceduri.

U ovom periodu, navela je Deronja-Suljić, samo 17 zakona, uključujući rebalans budžeta za 2008., prošlo je kompletnu proceduru i u formi prijedloga usvojeno u oba doma. Međutim, od toga broja samo su tri iz Programa rada Predstavničkog doma za 2008.

S druge strane, od 60 zakona koje je u proceduru uputila Vlada FBiH, Parlament je usvojio 14, što predstavlja 23 posto realizacije zakona čiji je predlagač Vlada.

Devet zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH od početka mandata nisu uopće izašli za govornicu. CCI je objavio njihova imena i njihova primanja.

To su iz Predstavničkog doma: Fadil Hamzić, SDA, s mjesečnim primanjima od 3.342,81, Milka Hasić, SDA, 3.263,97, Alija Kurtović, SBiH, 4.130,03, Magdalena Šagolj, Hrvatsko zajedništvo, 2.287,88 i Jozo Ivanković Lijanović, Radom za boljitak s mjesečnim primanjima od 2.556,20 KM.

U Domu naroda to su: Slobodan Tomić, Radom za boljitak, s godišnjim primanjem od 20.877,03, Hasan Tafro, SDA, 24.374,11, Zijad Tvica, SBiH, 11.554,00 i Ismet Imamović, SBiH, s godišnjim primanjem od 26.408,01 KM.

Deronja-Suljić je ocijenila da je jedina pozitivna stvar u ovom periodu bilo usvajanje Etičkog kodeksa u Predstavničkom domu.

Izvjestitelj o radu Vlade FBiH Denis Telić je kazao da je Vlada u prvih šest mjeseci održavala jednu sjednicu mjesečno manje nego prošle godine, dok je broj donošenih zakona u posljednja dva mjeseca ovog perioda bio u drastičnom padu.

Iako su realizirana samo 23 zakona, Vlada FBiH se nalazi u poziciji da neke od njih ne može implementirati u dugoročnom periodu. Telić je naveo da analize Ministarstva finansija FBiH pokazuju da će za 2009. biti potrebno osigurati oko 2,5 milijardi KM da bi se iz budžeta izmirile sve zakonske obaveze. Od toga samo na izdvajanje za borce i socijalne kategorije, prema važećim zakonima, trebat će 1,4 milijarde KM. Projicirani prihodi za narednu godinu su 1,6 milijardi KM, što znači da nedostaje 900 miliona KM, te se postavlja kao neodložna potreba promjene zakona koje su određenim kategorijama donijele naknade koje nisu u skladu s realnim mogućnostima.

U prvoj polovini 2008. tri ministra nisu realizirali nijedan od planiranih zakona. To su ministar turizma i okoliša Nevenko Herceg (HDZBiH), ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović (SDA) i ministar zdravstva Safet Omerović (SBiH). Pritom je ministar Herceg ipak realizirao jedan važan zakon izvan programa - o Nacionalnom parku Una.

Dva ministra su u potpunosti realizirali planirane zakonodavne aktivnosti - ministar razvoja, poduzetništva i obrta Velimir Kunić i ministar trgovine Desnica Radivojević. Telić je, međutim, ukazao da su oni za prvih šest mjeseci planirali samo po tri zakona, koje su i realizirali. Osim njih, kazao je Telić, i Ministarstvo prostornog uređenja je u veoma kratkom roku unaprijedilo svoj rad.