Straterija RJU
0

Institucije uprave ispunile 37,69 posto mjera

FENA
Napredak u implementaciji mjera iz Akcionog plana 1 (AP1) Strategije reforme javne uprave (RJU) u odnosu na prethodni izvještaj (april - juni 2009.) je veći za 1,23 posto i sada iznosi 37,69 posto, novi su podaci zabilježeni u Izvještaju o napretku praćenja provedbe mjera iz AP 1 Strategije RJU, a koji je Vijeću ministara BiH na razmatranje uputio Ured koordinatora za reformu javne uprave u BiH.

Od početka implementacije AP1 Strategije RJU u BiH pa do 30. septembra 2009. najveći napredak u implementaciji ostvaren je u reformskoj oblasti Javne finansije: 43,61 posto, a najmanji u oblasti Informacijske tehnologije (IT) 28,72 posto.

Institucije uprave u FBiH ispunile su najviše mjera iz oblasti Institucijska komunikacija (IK) (56,29 posto), dok je najmanji napredak (13,59 posto) ostvaren na polju IT.

RS ispunila je 51,21 posto mjera iz oblasti IK, a najmanje mjera (32,82 posto) ispunjeno je na polju IT.

Više od polovine mjera iz Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave, tačnije 52,89 posto, ispunile su institucije uprave u Brčko Distriktu i to u oblasti IT.

Brčko Distrikt do sada je najmanje mjera ispunio u oblasti IK i to 19,57 posto.

Na državnom nivou najviše napretka ostvareno je u oblasti javnih finansija (49,47 posto), a najmanje mjera je ispunjeno u oblasti IT (15,16 posto).

Nivo i kvalitet saradnje Ureda koordinatora s predstavnicima Vlade FBiH, Vlade RS-a i Vlade Brčko Distrikta te institucija BiH je unaprijeđen, ali poteškoća i dalje ima.

Najveće poteškoće su u nedovoljnom informiranju i nedovoljnoj uključenosti Ureda koordinatora u procese izmjene zakonskih i podzakonskih akata, kojima se neposredno utječe na ispunjenje dogovorenih reformskih mjera.

Druga poteškoća ogleda se u neblagovremenom pružanju informacija koje su potrebne Uredu za praćenje i izvještavanje o reformskim procesima.

I u ovom izvještaju Ured je još jednom ukazao na činjenicu da je koordinatorima za reformu javne uprave Vlade FBiH i Vlade RS-a i dalje ovaj posao dodatni angažman, a što ima negativan utjecaj na njihovu efikasnost.

Također, politička koordinacija utvrđena Zajedničkom platformom o načinu i mehanizmima provedbe AP1 Strategije RJU je izostala.

Koordinacijski odbor za ekonomski razvoj i evropske integracije ni u trećem kvartalu 2009. nije razmatrao provedbu Strategije RJU u BiH.

Upravni odbor Fonda za reformu javne uprave do sada je odobrio 14 projekata u vrijednosti 9.504.551,61 KM (bez PDV-a).

Implementacija dvaju projekata: "Strateško komuniciranje" i "Uspostavljanje mreže infopolica" je u toku te se očekuje potpisivanje ugovora s odabranim ponuđačima i početak implementacije sedam projekata (koji su trenutno u proceduri javnih nabavki), dok je ostalih pet projekata u fazi pripreme tenderske dokumentacije ili u fazi pripreme projektnih prijedloga i ili zadataka, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.