Evropska komisija
0

Institucije u lancu identifikacionih dokumenata funkcionišu

SRNA
Ekspertska misija Evropske komisije, koja danas završava obilazak institucija nadležnih za izdavanje identifikacionih dokumenata u BiH, uvjerila se u funkcionalnost sistema izdavanja identifikacionih dokumenata i saradnju institucija koje učestvuju u lancu identiteta u BiH, saopštila je Agencija za identifikacione doklumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/.

Stručnjaci Evropske komisije u protekla tri dana obišli su MUP-ove i matične urede nadležne za izdavanje identifikacionih dokumenata s ciljem da se uvjere da li službenici nadležni za izdavanje dokumenata svoje obaveze vrše u skladu sa zakonom i kako primjenjuju određene procedure i propise prilikom izdavanja dokumenata.

Metodom slučajnog uzorka odabrani su MUP Kantona Sarajevo, Policijska uprava Konjic, MUP Republike Srpske (RS) - CJB Banjaluka i Policijska stanica Ljubinje, te matični uredi u Konjicu, Ljubinju, Kneževu, Banjaluci i sarajevskoj opštini Centar.

Eksperti Evropske komisije posjetili su i Ministarstvo pravde Federacije BiH i Minstarstvo uprave i lokalne samouprave RS i Agenciju IDDEEA, a sada se očekuje konačan izvještaj o ispunjenosti uslova za liberalizaciju viznog režima iz bloka jedan Mape puta koji se tiče bezbjednosti dokumenata. 

Direktor IDDEEA Siniša Macan prije  posjete izrazio je očekivanje da će se članovi ekspertske grupe Evropske komisije uvjeriti da svi organi i institucije u BiH zaduženi za izdavanje identifikacionih dokumenata rade svoj posao u skladu sa propisima.

"Što se tiče same vizne liberalizacije, nakon ovog procesa BiH će dobiti konačnu ocjenu o ispunjenosti uslova iz bloka jedan. Vjerovatno eksperti Evropske komisije više neće dolaziti zbog toga i dalje će biti sve stvar politike", naveo je Macan.