Potpisan ugovor u Banjoj Luci
0

FOTO / Institucije RS dobijaju licencirane Microsoftove softvere

Piše: D. T.
Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić je danas u Banjoj Luci, u ime Vlade ovog bh. entiteta, potpisao trogodišnji ugovor za nabavku Microsoftovog licenciranog softvera sa Nebojšom Ninićem, direktorom banjalučke firme Lanaco, koja je ovlašteni Microsoft partner.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ugovor o licenciranju, vrijednosti 4.800.000 KM, je zasnovan na modelu Enterprise Subscription Agreement, a procesira se u Dablinu.

"Ovaj ugovor podrazumijeva informatizaciju Vlade RS, a naš cilj je kvalitetan i efikasan javni servis. Licence za korištenje podrazumijevaju najam Microsoftovih proizvoda za sva ministarstva, republičke ustanove, upavne organe, osnovne i srednje škole i univerzitete", rekao je ministar Komić nakon potpisivanja ugovora.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nebojša Ninić je objasnio da ovaj paket, osim licenci, podrazumijeva tehnološki portfolio Microsofta u praktičnoj primjeni, jer je obaveza Vlade RS da koristi legalan softver.

"Projekti informatizacije Vlade poboljšavaju rad javne uprave i u tom smislu prate se evropski i svjetski trendovi što građanima i poslovnim ljudima olakšava korespondenciju sa javnim sektorom", zaključio je Ninić.