OHR
0

Institucije RS-a trebaju odlučiti o pravu Bošnjaka na veto

FENA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Ured visokog predstavnika u BiH smatra da institucije Republike Srpske u skladu sa zakonima i Ustavom tog entiteta treba da odluče da li je pravo za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa isteklo.

Glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić prenijela je Feni ovaj stav Ureda visokog predstavnika povodom činjenice da je usvojeni rebalans budžeta RS-a za ovu godinu objavljen u “Službenom glasniku RS-a”, iako se Klub Bošnjaka u Vijeću naroda nije izjasnio da li je tim dokumentom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Ona je naglasila da je “jasno” da mehanizmi za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u RS-u i Federaciji BiH nisu jednaki.

“Naprimjer, u Ustavnom sudu Federacije BiH dva suca iz reda srpskog naroda mogu utvrditi postojanje vitalnog nacionalnog interesa, dok dva suca iz reda bošnjačkog naroda to ne mogu učiniti u RS-u”, kazala je Radetić.

OHR smatra, dodala je, da mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa treba omogućiti jednaku zaštitu konstitutivnim narodima.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nije 29. jula razmatrao zakone usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, što znači da ti akti, među kojima i rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, nisu ni potvrđeni ni osporeni.

Srpski predstavnici vlasti smatraju da, budući da bošnjački klub nije u zakonskom roku od sedam dana pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, rebalans budžeta je mogao ući u proceduru objavljivanja u "Službenom glasniku" i time stupiti na snagu, što je 31. jula i urađeno.

Klub Bošnjaka nije razmatrao akte usvojene na posljednjoj sjednici Skupštine RS-a, među kojima je i rebalans, s obzirom na to da se Ustavni sud RS-a nije odazvao njihovom pozivu da uskladi poslovnik o svom radu s Ustavom RS-a da se ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

„Odlučili smo da ne razmatramo akte koje je usvojila Skupština RS-a jer se nisu stekli uvjeti da se procedure u vezi sa zaštitom vitalnog nacionalnog interesa provode na ustavan i zakonit način budući da Ustavni sud RS-a nije uskladio član 52. svog poslovnika s Ustavom RS-a“, pojasnio je šef tog kluba Edin Ramić.

Bošnjaci su, inače, imali primjedbe na usvojeni rebalans budžeta RS-a za ovu godinu, posebno zbog smanjenja stavki za izbjeglice i povratak u RS.