Damir Ljubić
0

'Institucije RS-a krive za poplave'

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić kazao je u izjavi za Fenu kako su za katastrofalne štete izazvane polavama na području općina Ravno, Čapljina i Trebinje krive institucije Republike Srpske.

Ministar Ljubić posebice je okrivio tamošnju Elektroprivredu jer nije pripremila vodostaj na Bilećkom jezeru za nadolazeće količine voda, a što je, kako je istaknuo, bila dužna uraditi.

"Da je bila smanjena količina voda u Bilećkom jezeru do poplava ne bi ni došlo", kazao je Ljubić.

Po njegovim riječima, o konačnoj procjeni materijane štete moći će se govoriti tek kada se povuče voda.

Međutim, ukoliko se voda duže zadrži te ako dođe do padalina štete će biti još i veće.

Komentirajući projekt "Gornji horizonti", Lubić je istaknuo kako se vezano za taj projekt RS ponaša potpuno samostalno, a njene institucije ne žele nikakvu suradnju s Federacijom.

On je dodao kako i nadležne institucije na razini BiH nisu ništa poduzele, iako je od nadležnog ministarstva na državnoj razini zatraženo da odredi aktivnosti vezane za projekt "Gornji horizonti".

"Ovo je jedna vrsta ekocida i potpuno nepoštivanje međunarodnih pravnih normi", kazao je Ljubić, dodavši ako će se o cijelom slučaju još jednom alarmirati sve nadležne institucije i međunarodne organizacije, te će tražiti da se kazne oni koji su krivi za takvo stanje.

Ljubić je na kraju dodao kako će Vlada FBiH, koliko bude u mogućnosti, pomoći pri sanaciji šteta.