Istraživanje TIBiH
1

Institucije i dalje ne poštuju u potpunosti Zakon o slobodi pristupa informacijama

FENA
Povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama 28. septembra, Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) proveo je istraživnje radi utvrđivanja nivoa primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama od državnih organa u Bosni i Hercegovini.

TIBiH je uputio 148 zahtjeva za pristup informacijama u kojima su traženi ugovori o javnim nabavkama i koji su upućeni svim ministarstvima na nivou BiH, FBiH, RS-a i odjeljenjima u Vladi Brčko Distrikta BiH.

Prateći odgovore institucija, TIBiH je vršio monitoring primjene Zakona u smislu poštivanja rokova, forme odgovora i pouke o pravnom lijeku.

Po proteku zakonskog roka (15 dana), 43 posto od ukupnog broja institucija je odgovorilo blagovremeno, dok je nakon upućenih urgencija još 38 posto institucija dostavilo odgovore.

Međutim, 20 posto od ukupnog broja institucija nije dostavilo nikakav odgovor, te je TIBiH zbog šutnje uprave poslao 26 žalbi zbog povrede Zakona o slobodi pristupa informacijama i Zakona o općem upravnom postupku.

S druge strane, u 80 posto slučajeva je izostala dostava traženih informacija u formi rješenja, što i dalje pokazuje da je u institucijama BiH prisutna velika pravna nesigurnost u postupku dostavljanja informacija.

Kao i u prethodnim istraživanjima koje TIBiH svake godine provodi povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama i ove godine je uočljiva praksa nepravilnog izuzimanja javnih informacija, odnosno neprovođenje testa javnog interesa.

Ovo je često posljedica nerazumijevanja zakona, odnosno njegovog cilja i svrhe te nedovoljne informiranosti službenika za informiranje u državnim organima.

Jedan od uzroka pravne nesigurnosti su i odluke Agencije za zaštitu ličnih podataka, kao što su zabrana objavljivanja imovinskih kartona, kao i ograničavanja dostupnosti presuda Suda BiH, koje u praksi stvaraju konfuziju i nesigurnost, s obzirom na to da institucije koje bi trebalo da primjenjuju Zakon o slobodi pristupa informacijama veoma često nisu u stanju procijeniti u kojim slučajevima prednost ima objavljivanje informacija od javnog interesa, a u kojim zaštita ličnih podataka.

U skladu s podnijetim inicijativama za izmjenu zakona o slobodi pristupa informacijama na entitetskom nivou, TIBiH i dalje ostaje pri stavu da je iste potrebno uskladiti sa zakonom na nivou BiH, posebno o pitanju uvođenja prekršajnih odredbi.

Potrebno je izvršiti i autentično tumačenje testa javnog interesa u smislu objašnjavanja i/ili postavljanja dodatnih kriterija i pravila ocjene društvene koristi i društvene štete da bi se osiguralo razumijevanje svrhe testa javnog interesa, kao obaveznog pravila prije odluke o nedostavljanju informacija.

TIBiH će i dalje nastaviti redovne aktivnosti aktivnog zagovaranja prava na slobodan pristup informacijama radi jačanja njegove afirmacije i građanske participacije, posebno podsjećajući da je ovo jedno od osnovnih ljudskih prava i preduvjet za odgovorno postupanje javnih institucija, saopćio je TIBiH.