|

Institucije BiH zaposlile 20 novih državnih službenika

Institucije BiH zaposlile 20 novih državnih službenika
170
Piše: Er. M.
26.3.2019. u 07:22
58
komentara
170

dijeljenja
Institucije BiH zaposlile 20 novih državnih službenika Foto: N. G./Klix.ba
Glomazni i neefikasni bosanskohercegovački birokratski sektor "bogatiji" je za 20 novih državnih službenika među kojima su i savjetnici odlazećih ministara u Vijeću ministara BiH, kao i supruge istaknutih političkih funkcionera.
Direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine Neven Akšamija objavio je u Službenom glasniku BiH imena i prezimena postavljenih državnih službenika u institucijama BiH u februaru 2019. godine.

Riječ je o dvadeset osoba koje će ubuduće primati plaće i naknade iz džepova građana Bosne i Hercegovine kao uposlenici Ministarstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Direkcije za evropske integracije BiH i Ureda koordinatora za reformu javne uprave pri Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Najveći broj državnih službenika zaposlen je u Direkciji za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

Od parlamentarnih izbora intenzivirano je zapošljavanje državnih službenika u institucijama BiH. Od oktobra 2018. godine do kraja februara 2019. godine u institucijama BiH zaposleno je čak 114 državnih službenika, među kojima su i brojni savjetnici odlazećih ministara, kao i članovi političkih stranaka koje trenutno čine vlast (SDA, HDZ BiH, SDS, PDP i SBB).

U brojku od 114 državnih službenika nisu uračunati državni službenici koji su zaposleni aktiviranjem rezervnih listi. Sistem prijema službenika putem rezervnih listi u proteklom periodu naročito je bio popularan u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a na šta je upozorio i Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...