Samo za odabrane
0

Institucije BiH su za manje od dvije godine dodijelile 66 miliona KM kroz grantove

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sutrašnjoj redovnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, 27. po redu naći će se izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje grantovima u institucijama", koji ukazuje na katastrofalnu situaciju glede dodjele grantova.

Ured za reviziju institucija BiH u izvještaju navodi da nalazi do kojih se došlo revizijom ukazuju na to da postojeći način upravljanja grantovima nije efikasan i usmjeren ka ostvarivanju rezultata i postignuću ciljeva.

"Upravljanje grantovima u institucijama"

"U Bosni i Hercegovini dodjeljivanje grantova vrši se sa svih nivoa vlasti, od državnog do općinskog. Institucije BiH su u periodu od 2014. do 30. septembra 2016. godine dodijelile 66 miliona KM kroz grantove", navodi se u izvještaju.

Prema navodima iz Ureda za reviziju institucija BiH, utvrđeni su određeni problemi koji se tiču nepostojanja kriterija za dodjelu grantova, transparentnosti procesa i izvještavanja korisnika koji su dobili grantove iz više izvora.

"Kod većine institucija iz uzorka do 2016. godine, godišnji planovi rada ne sadrže ciljeve koji se žele ostvariti dodjeljivanjem grantova, aktivnosti dodjeljivanja grantova, pokazatelje rezultata i izvore verifikacije", stoji u izvještaju.

"Upravljanje grantovima u institucijama"

U zaključku se navodi da dodjela grantova nije uspostavljena na način koji osigurava jednaku transparentnost i postupanje, kao ni pretpostavke za ostvarenje rezultata i ciljeva.

Usto, zaključuje se da institucije nisu uspostavile sistem praćenja i kontrole namjenskog utroška grantova, niti izvještavanja o postignutim rezultatima i ključnim pokazateljima uspješnosti.