{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Institucije BiH pohvaljene za nastojanje da BiH ne bude izvor širenja naoružanja

F
3.5.2011. u 14:40
0
0
Institucije BiH pohvaljene za nastojanje da BiH ne bude izvor širenja naoružanja
0
Institucije BiH pohvaljene za nastojanje da BiH ne bude izvor širenja naoružanja
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenu Zirojeviću upućeno je pismo potpisano od dva predstavnika međunarodnih institucija u BiH i ambasadora SAD-a u BiH, a koje se odnosi na legislativu, kojom se reguliše izvoz naoružanja i vojne opreme, saopćeno je iz tog ministarstva.
Pismo je proslijeđeno i Predsjedništvu BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, te ministru vanjskih poslova, ministru sigurnosti i ministru odbrane BiH.

U pismu su tim UN-a u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Ambasada SAD-a, predstavljajući Program kontrole izvoza i popratne sigurnosti granica (EXBS) pohvalili institucije BiH za nastojanje u implementaciji najviših standarda u režimu kontrole izvoza BiH, da bi se osiguralo da BiH ne bude izvor širenja naoružanja.

Istakli su uvjerenje da će neprekidna pažnja u ovom pitanju ojačati reputaciju BiH kao požrtvovanog i pouzdanog partnera.

U nastavku pisma naglašavaju svoju dugoročnu podršku za pomoć BiH u suočavanju s rizikom širenja naoružanja te govore o načinu podrške institucijama u smislu provođenja Odluke Predsjedništva BiH, te dostavljaju svoje analize i viđenja, kao i konkretne prijedloge radi poboljšanja procedure kontrole uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme.

U saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa se navodi da ono što je posebno bitno jeste, da ove tri vrlo značajne institucije, nude dalju pomoć Bosni i Hercegovini i njenim institucijama u implementaciji sistema kontrole izvoza u skladu s međunarodnim standardima i to u obimu koliko god to institucije BiH budu smatrale potrebnim.

Data je analiza postojećih odredaba podzakonskih akata, te je data puna podrška prijedlozima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kojima se podržava i dalje jača mađusobna saradnja institucija, koje učestvuju u procesu izdavanja dozvola, a posebno sistem kontrole krajnjeg korisnika i krajnje namjene robe, kao i poboljšanje inspekcijskog režima.

U dostavljenoj analizi naglašena je potreba revidiranja odredbi koje se odnose na izdavanje dozvola i brokering naoružanja i vojne opreme u Zakonu o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, u skladu s razvojnim međunarodnim standardima.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, te zaključkom Vijeća ministara BiH, formiralo Radnu grupu i u definiranom roku okončalo svoj rad o pitanju izmjena podzakonskih akata, kojima se reguliše pitanje izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH, saopćeno je iz kabineta ministra Mladena Zirojevića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: