|

Institucije BiH počele odgovarati na dodatna pitanja Evropske komisije

Institucije BiH počele odgovarati na dodatna pitanja Evropske komisije
10
S
SRNA
4.7.2018. u 11:12
12
komentara
10

dijeljenja
Institucije BiH počele odgovarati na dodatna pitanja Evropske komisije Foto: N. G./Klix.ba
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović rekao je Srni da je počeo proces odgovaranja na 655 dodatnih pitanja BiH na Upitnik Evropske komisije.
Dilberović je potvrdio da su sva pitanja prevedena sa engleskog jezika i unesena u informacioni sistem koji je korišten i tokom odgovaranja na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

"Cjelokupan proces počeo je još krajem prošle sedmice. Institucije su dobile pristupne podatke i neke su počele sa pripremom doprinosa", dodao je Dilberović.

Predsjedavajući Vijeća minstara Denis Zvizdić i član Predsjedništva BiH Dragan Čović predali su u februaru predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru odgovore na Upitnik sa 3.242 pitanja koje je BiH dobila u decembru 2016. godine.

Na odgovorima na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU radilo je više od 1.100 predstavnika svih nivoa vlasti u BiH. Odgovori na Upitnik napisani su na više od 20.000 stranica.

Evropska komisija uputila je 20. juna 655 dodatnih pitanja na Upitnik i odgovore očekuje za tri mjeseca.

Najveći broj dodatnih pitanja odnosi se na političke kriterijume i njih je 106, ekonomski kriterijumi obuhvataju 33 pitanja, socijalnu politiku i zapošljavanje 43, pravdu, slobodu i bezbjednost 36, transportnu politiku 39.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...