Igračka s ožiljcima
66

Instalacija u Sarajevu je podsjetnik na strahote koje proživljavaju djeca u Gazi

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na Trgu "Susan Sontag" ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu postavljena je umjetnička instalacija, koja za cilj ima ukazati na stradanje Palestinaca u Gazi i pozivanje na prekid vatre. Naime, postavljen je veliki plišani medvjed s ožiljcima, što upućuje na strahovitu patnju djece koju gledamo uživo.

Glavni cilj umjetničke instalacije je poziv na prekid vatre, a medvjed bez jednok oka i s ožiljcima, koji je postavljen, ukazuje na to koliko je nečuveno i poražavajuće da u realnom vremenu, u 21. vijeku pratimo ubijanje nedužnih.

"U srcu ove instalacije leži priča o izgubljenoj nevinosti djetinjstva zbog stravičnih posljedica rata. Ovdje, u ovom svijetu patnje i gubitka, sjedi plišani medvjed, simbol nekadašnjeg djetinjstva bezbrižnosti. No, njegovo krhko tijelo, isprekidano tragovima proživljenih strahota, postalo je sada svjedokom nesagledivih trauma dječijih duša koje više nema i onih koje su prisiljene proživljavati genocid", stoji u poruci i objašnjenju instalacije.

Naziv instalacije je "I svaki sat 9 nevinih", čime ukazuju da je smrt više od pukog broja. Organizatori su pozvali i druge da na postolju ostave svoje igračke i poruke te da se tako svi zajedno izborimo za svijet mira i slobode.

Postavljanju instalacije je prisustvovao i palestinski ambasador u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora.

Palestinski ambasador u BiH Rezeq Namoora (Foto: I. Š./Klix.ba)
Palestinski ambasador u BiH Rezeq Namoora (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Ovo nama znači puno, palestinskom narodu koji trenutno biva ubijen i trpi razne masakre. Nadamo se nastavku aktivnosti podrške narodu Gaze", kazao je.

Prolaznici mogu u narednih 15 dana ostavljati svoje poruke i simbole pored plišanog medvjeda, a pojedini su to već uradili. Organizator je Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT u saradnji sa bosanskohercegovačkom umjetnicom Iman Della Luna Glušac.