Inspektori zatvorili privatni parking u Banjoj Luci zbog ilegalnog naplaćivanja

Klix.ba
21.2.2019. u 19:25
9
11
Inspektori zatvorili privatni parking u Banjoj Luci zbog ilegalnog naplaćivanja
9
Inspektori zatvorili privatni parking u Banjoj Luci zbog ilegalnog naplaćivanja
Inspekcija grada Banja Luka zabranila je rad ilegalnom parkingu u naselju Rosulje, novoizgrađenom stambenom bloku koji se nalazi kod tržnog centra "Tropik"
Kako je saopćeno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banja Luka, vlasnik parkinga preduzeće "Golden card", koje je ujedno bilo i investitor u gradnji stambenog bloka, nelegalno je naplaćivao parking stanarima novoizgrađenih zgrada iako po aktuelnim gradskim propisima trenutno ne postoji mogućnost da privatne kompanije naplaćuju parking.

Ilegalna naplata utvrđena je metodom tzv. skrivenog kupca. Inspektor se predstavio kao obični građanin i pokušao parkirati svoje vozilo na ilegalni parking.

"Po pokušaju naplate, inspektor se predstavio, utvrdio stvarno stanje i izrekao zabranu obavljanja ove aktivnosti s obzirom na to da prema važećim gradskim propisima naplatu parkinga može obavljati isključivo Gradska uprava", saopćeno je iz Inspekcije.

Prema njihovom nalazu "Golden card" je dnevnu kartu za parkiranje naplaćivao pet KM, a čak su nudili i šestomječnu kartu po cijeni od 180 KM.

"Tokom kontrole odgovorne osobe u ovom preduzeću tvrdile su da nisu upoznate s tim da ovakvo ponašanje predstavlja ilegalnu aktivnost, odnosno da nisu znali da to može raditi samo Gradska uprava", navode u Inspekciji.

Parkiranje je najčešće naplaćivano stanarima obližnjeg stambenog bloka.

Iz Inspekcije upozoravaju da će u narednim danima pojačati nadzor nad ovom lokacijom kako ne bi došlo do ponavljanja prekršaja. Uz nalog za zabranu obavljanja ilegalne djelatnosti, "Golden card" će u narednim danima biti sankcionisan i prekršajnim nalogom zbog izdavanja nevažećih računa za parkiranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: