BiH
22

Inspektori utvrdili: Organizatori dočeka Nove godine lažirali honorare izvođača

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pred novogodišnje praznike inspektori Porezne uprave FBiH, na području Federacije BiH izvršili su 170 kontrola ugostiteljskih objekata u kojima se organiziraju zabavne priredbe (estradni program, odnosno muzika uživo).

Inspekcijski nadzori su pokazali da su aktivnosti Porezne uprave Federacije BiH prethodnih godina uticali na povećanje discipline organizatora estradnog programa koji su 2014. godine blagovremeno izvršili svoje obaveze propisane zakonom.

Predmet kontrole bili su ugovori o djelu koji su zaključeni sa izvođačem, odnosno visina ugovorenog iznosa prihoda izvođača programa, kao i prijava komunalne takse za izvođenje muzike u skladu sa kantonalnim propisima, kao i poštivanje odredbi Zakona o fiskalnim sistemima.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su u devet slučajeva organizatori estradnog programa prijavljivali niže ugovorene iznose honorara izvođačima koji su u toku kontrole povećavani.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je šest prekršajnih naloga sa visinom izrečenih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 13.000 KM. Zbog rada bez odborenja nadležnog organa zapečaćena su dva objekta i u njima je zabranjeno održavanje estradnog programa.

Također, zbog angažovanja neprijavljenih radnika u dva slučaja izdata su rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.