Pojačane kontrole
0

Inspektori u RS-u kaznili obveznike s 51.500 KM, najviše zbog neizdavanja fiskalnih računa

FENA
Banja Luka (Foto: E. M./Klix.ba)
Banja Luka (Foto: E. M./Klix.ba)
Inspektori Poreske uprave Republike Srpske (RS) od jučer provode akciju pojačane kontrole poreskih obveznika na 11 lokacija na području gradova Banja Luka i Prijedor.

Akcenat ovih kontrola je na evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i prijavljivanja radnika, saopćila je uprava.

Prilikom kontrole evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase, kod poreskih obveznika je vršen popis svih artikala, odnosno upoređivanje stvarnog stanja s evidentiranim knjigovodstvenim stanjem, što Poreskoj upravi može koristiti ubuduće za utvrđivanje dodatnih poreskih obaveza, putem primjene indirektnih metoda utvrđivanja poreske osnovice procjenom.

U toku akcije kontrolisani su obveznici "Mala Stanica", "Mac Tire Pub", "Kod Brke", "Bizarre", "Jova Bar", "Kafe bar 5", "Bona Fides", "Milky Onassis", "Plan B", "Alegro" s područja Banja Luke i "Voulez Vous" iz Prijedora.

Kod deset obveznika su utvrđene nepravilnosti za koje je uručeno 13 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 51.500 KM, a neki su kažnjeni po dva osnova.

Prilikom kontrole prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa kod tri poreska obveznika, i to "Mala Stanica", "Kafe bar 5" i "Bona Fides", zatečeni su neprijavljeni radnici te uručeni prekršajni nalozi u iznosu od po 3.000 KM za svakog od navedenih samostalnih preduzetnika.

Neevidentiranje ukupnog prometa putem fiskalne kase je utvrđeno kod devet poreskih obveznika. Za utvrđene prekršaje, poreski obveznici su novčano kažnjeni s ukupno 42.000 KM i bit će im zabranjen rad na 30 dana ako u roku od 72 sata ne dostave Poreskoj upravi dokaz da su uplatili kaznu.

Kod obveznika "Voulez Vous" Prijedor utvrđena je nepravilnost -onemogućavanje prenosa podataka iz fiskalne kase ka serveru Poreske uprave Republike Srpske, što je takođe kažnjivo prema Zakonu o fiskalnim kasama, pa je ovaj obveznik prekršajno sankcionisan novčanom kaznom.

Ove posebne kontrole vrše se na osnovu prijava i informacija prikupljenih s terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava RS te provedenih analiza rizika, prema kojima je bilo određenih indicija da pojedini poreski obveznici u Republici Srpskoj ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi i ne prijavljuju radnike u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Poreska uprava Republike Srpske će i u narednom periodu, nastaviti akcije posebnih kontrola onih poreskih obveznika za koje ima indicija o padu poreske discipline.

S tim u vezi, Uprava poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise i dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga građanima, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju poreskih obaveza, jer cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje obveznika, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici u Republici Srpskoj posluju pod istim uslovima, navedeno je u saopćenju.