BiH
0

Inspektori porezne uprave Federacije u Sarajevu zatekli neprijavljene radnike

FENA
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su u četvrtak pojačan inspekcijski nadzor poreznih obveznika na području Kantona Sarajevo zbog sumnje da upošljavaju neprijavljene radnike.

Ovu aktivnost nevezano za Akciju kontrole rada na crno po nalogu direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića izvršilo je 16 inspektora te uprave.

Pojačan inspekcijski nadzor inspektori su izvršili kod poreznih obveznika koji su bili predmet kontrole zbog sumnji da su radnike pred najavljenu aktivnost poslali na godišnji odmor.

Sumnje Porezne uprave FBiH su se obistinile, jer su i pored kontrola koje su prošle sedmice uradili inspektori Porezne uprave FBiH i Federalne uprave za inspekcijske poslove pojačanim inspekcijskim nadzorom ponovo zatečeni neprijavljeni radnici.

Od kontrolirana 22 porezna obveznika na području Sarajevskog kantona zbog utvrđenih nepravilnosti - upošljavanja neprijavljenih radnika i rada bez posjedovanja evidencije i dokumentacije o poslovanju izdata su četiri rješenja o privremenoj obustavi poslovne aktivnosti - stoji u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Inspekcijskim nadzorom zatečeno je 16 neprijavljenih radnika (10 žena i šest muškaraca).

U skladu sa Zakonom o prekršajima i u okviru nadležnosti Porezne uprave FBiH zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju izdato je devet prekršajnih naloga.

U Akciji kontrole rada na crno uključeno je 36 inspektora Porezne uprave FBiH koji su u prvoj sedmici rada obavljali kontrole na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Od 2. do 10. jula izvršeno je 558 inspekcijskih nadzora. Zbog utvrđenih nepravilnosti - upošljavanja neprijavljenih radnika, izdato je 79 rješenja o privremenoj obustavi poslovnih aktivnosti, a zatečen je 91 neprijavljeni radnik.

U skladu sa Zakonom o prekršajima i u okviru nadležnosti Porezne uprave FBiH zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 42 prekršajna naloga i utvrđene dodatne obaveze poreza na plaću i doprinosa u iznosu 2.604.287,36 KM.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH, ističe se u saopćenju, nastavit će rad na terenu na otkrivanju svih poreznih obveznika koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza i u svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza, nadležne službe Porezne uprave FBiH tužilaštvima podnijet će krivične izvještaje.

Na tom zadatku Poreznoj upravi mogu pomoći i građani koji će prijaviti sve činjenice koje upućuju na nezakonit rad poreznih obveznika.