{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inspektori Porezne uprave FBiH zatvorili 24 objekta

F
30.9.2009. u 17:56
0
3
Inspektori Porezne uprave FBiH zatvorili 24 objekta
0
Inspektori Porezne uprave FBiH zatvorili 24 objekta
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u popodnevnim i kasnim noćnim satima 29. septembra izvršili su kontrolu 59 objekata na području Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, Livanjskog i Unsko-sanskog kantona te zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili 24 objekata.
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu zatvoreno je 12 objekata, u Srednjobosanskom pet a u
Unsko-sanskom sedam objekata, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnog organa i zakonitost priređivanja igara na sreću putem automata.

U šest objekata na području Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona, koji nisu imali odobrenje za priređivanje igara na sreću, zatečeno je više od 50 aprata za te namjene.

Inspektori Porezne uprave FBiH izdali su 34 prekršajna naloga u novčanoj vrijednosti od 38.400 KM. U toku kontrola zatečeno je 16 neprijavljenih radniika.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona uočena je pojava nezakonitog izdavanja smještaja turistima. Tako je u Međugorju u tri pansiona utvrđeno da fizičke osobe koje iznajmljuju i organiziraju smještaj turista nisu registrirane za obavljanje djelatnosti, niti su svoju djelatnost prijavili nadležnoj poreznoj ispostavi čime su izbjegli plaćanje poreza.

Pansioni su privremeno zapečaćeni, a vlasnicima su izdata rješenja o privremenoj obustavi obavljanja poslovne djelatnosti.

U toku kontrole inspektori su u Bugojnu bili spriječeni u obavljanju službene radnje, zbog čega je bila neophodna i asistencija policije. I u ovim aktivnostima federalni inspektori su bili izloženi fizičkim prijetnjama, verbalnim vrijeđanjima i drugim neugodnostima.

U saopćenju se navodi da će Porezna uprava FBiH nastaviti rad na terenu i otkrivanju svih poreznih obveznika koji i dalje, na razne načine, pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza.

Protiv svih onih koji silom sprječavaju ili nastoje spriječiti poreznog službenika u obavljanju službene radnje, izvrše napad ili ozbiljnu prijetnju da će napasti poreznog službenika ili osobu koja mu pomaže u obavljanju službene dužnosti, Porezna uprava FBiH će u skladu s Krivičnim zakonom FBiH dostaviti izvještaj nadležnom tužilaštvu na postupanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: