{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inspektori Porezne uprave FBiH zatvorili 24 objekta

F
30.9.2009. u 17:56
0
3
Inspektori Porezne uprave FBiH zatvorili 24 objekta
0
Inspektori Porezne uprave FBiH zatvorili 24 objekta
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u popodnevnim i kasnim noćnim satima 29. septembra izvršili su kontrolu 59 objekata na području Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, Livanjskog i Unsko-sanskog kantona te zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili 24 objekata.
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu zatvoreno je 12 objekata, u Srednjobosanskom pet a u
Unsko-sanskom sedam objekata, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnog organa i zakonitost priređivanja igara na sreću putem automata.

U šest objekata na području Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona, koji nisu imali odobrenje za priređivanje igara na sreću, zatečeno je više od 50 aprata za te namjene.

Inspektori Porezne uprave FBiH izdali su 34 prekršajna naloga u novčanoj vrijednosti od 38.400 KM. U toku kontrola zatečeno je 16 neprijavljenih radniika.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona uočena je pojava nezakonitog izdavanja smještaja turistima. Tako je u Međugorju u tri pansiona utvrđeno da fizičke osobe koje iznajmljuju i organiziraju smještaj turista nisu registrirane za obavljanje djelatnosti, niti su svoju djelatnost prijavili nadležnoj poreznoj ispostavi čime su izbjegli plaćanje poreza.

Pansioni su privremeno zapečaćeni, a vlasnicima su izdata rješenja o privremenoj obustavi obavljanja poslovne djelatnosti.

U toku kontrole inspektori su u Bugojnu bili spriječeni u obavljanju službene radnje, zbog čega je bila neophodna i asistencija policije. I u ovim aktivnostima federalni inspektori su bili izloženi fizičkim prijetnjama, verbalnim vrijeđanjima i drugim neugodnostima.

U saopćenju se navodi da će Porezna uprava FBiH nastaviti rad na terenu i otkrivanju svih poreznih obveznika koji i dalje, na razne načine, pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza.

Protiv svih onih koji silom sprječavaju ili nastoje spriječiti poreznog službenika u obavljanju službene radnje, izvrše napad ili ozbiljnu prijetnju da će napasti poreznog službenika ili osobu koja mu pomaže u obavljanju službene dužnosti, Porezna uprava FBiH će u skladu s Krivičnim zakonom FBiH dostaviti izvještaj nadležnom tužilaštvu na postupanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: