Visoko obrazovanje
155

Inspektori izuzimali dokumentaciju u FASTO-u, profesor Izet Rađo obnašao dužnost nezakonito

Piše: Ibro Čavčić
FASTO (Foto: YouTube screenshot)
FASTO (Foto: YouTube screenshot)
Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su krajem proteklog mjeseca bili u prostorijama Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) Univerziteta u Sarajevu, odakle su izuzeli dokumentaciju vezanu za protivpravno stjecanje imovinske koristi bivšeg dekana tog fakulteta Izeta Rađe, saznaje Klix.ba.

Rađo je redovni profesor na FASTO-u, koji pored svoje profesorske obnaša još najmanje desetak značajnih dužnosti u raznim institucijama i komisijama. Dvije dužnosti na Sarajevskom univerzitetu, koje je obnašao u periodu od skoro sedam mjeseci, preklopile su se, međutim, protuzakonito.

Malo prorektor, malo prodekan

Profesor Rađo je u septembru 2016. godine izabran na funkciju prorektora za naučno-istraživački i umjetničko-istraživački rad Senata Univerziteta u Sarajevu. Prema Zakonu o visokom obrazovanju, prorektor u toku mandata ne može vršiti funkciju rukovodioca organizacione jedinice ili prodekana.

No, to nije predstavljalo prepreku da profesor Rađo mjesec poslije bude izabran na funkciju prodekana za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA, čime je direktno prekršen Zakon o visokom obrazovanju i Statut Univerziteta u Sarajevu.

Kako saznajemo iz izvora bliskih Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, inspektori su iz prostorija FASTO-a, uz ostalo, izuzeli dokumentaciju vezanu za obnašanje dužnosti prodekana za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na FASTO-u, koju je profesor Izet Rađo obnašao nepunih sedam mjeseci. Dakle, uporedo s funkcijom u Senatu UNSA.

Zakon o visokom obrazovanju KS
Zakon o visokom obrazovanju KS

Postavlja se pitanje koliku je protivpravnu imovinsku korist profesor Rađo stekao u navedenom periodu, a prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, nadležni to upravo treba da utvrde.

Klix.ba pokušao je više puta stupiti u kontakt s Izetom Rađom, ali bezuspješno.

Ambicioznost bez premca

Redovni profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Izet Rađo, uz navedene dužnosti na UNSA, obnaša također dužnost šefa Katedre za organizaciju i upravljanje u sportu na istom fakultetu. Osim toga je bio predavač na Univerzitetu u Travniku, a do objavljivanja teksta nismo uspjeli dobiti informaciju da li je još uvijek na toj poziciji.

Izet Rađo uporedo obnaša dužnost potpredsjednika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, tačnije od 2016. godine. Prethodno je, podsjećamo, obnašao dužnost predsjednika te institucije.

No, to nije sve. Na 31. sjednici Vijeća ministara, održanoj 21. novembra 2015. godine, usvojena je odluka o imenovanju Vijeća za sport. Taj sastav je još uvijek formalno-pravno aktivan, a Izet Rađo je izabran na prijedlog Olimpijskog komiteta BiH. Sjednice nisu održavane od 22. aprila 2016. godine.

Odgovor Vijeća ministara BiH na zastupničko pitanje Nenada Lalića
Odgovor Vijeća ministara BiH na zastupničko pitanje Nenada Lalića

Osim toga, Rađo se na zvaničnoj stranici Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru navodi kao član redakcijskog i recenzentskog odbora redakcije Naučno-istraživačkog rada Sportski logos.

Efikasno koristi političke veze

Izet Rađo rođen je 20. jula 1957. godine u Sarajevu, a nekadašnji je višestruki prvak Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije u džudou. Školovao se u Zadru, Beogradu, Nišu i Novom Sadu. U periodu od 1978. do 1990. godine bio je angažovan kao instruktor u JNA.

Za dekana Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA izabran je 2003. godine, a tu funkciju obavljao je osam godina.