Neprirodna boja
10

Inspektori istražuju uzrok "plave rijeke" u Vogošći, voda za piće nije ugrožena

Piše: M. N.
Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove nalaze se na području Vogošće gdje utvrđuju uzrok onečišćenja rijeke Vogošća koja je od jutros neprirodno plave boje.
Građani koji žive u ovoj općini, nadležni inspektorat Općine Vogošća te Ministarstvo privrede KS uputili su prijavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS o ovoj pojavi. KUIP KS je odmah stupio u kontakt s kolegama iz Federalne uprave za inspekcijske poslove koji su u pratnji mobilne laboratorije već izašli na teren.

"U cilju zaštite javnog interesa i odgovornosti prema građanima Uprava za inspekcijske poslove će po službenoj dužnosti nastaviti pratiti podizimanje daljih radnji u ovom predmetu", saopćeno je iz KUIP KS.

Mještani Vogošće prijavili su nam ovaj problem rano jutros kazavši da je vjerovatno došlo do ispuštanja boje iz okolnih fabrika.

nadležni iz Općine Vogošća danas su sa općili kako voda za piće nije ugrožena materijom koja se pojavila u rijeci.

"Sam sastav i porijeklo materije nije utvrđeno, mada se, prema, prvim nezvaničnim nalazima mobilne laboratorije pretpostavlja da se radi o grafičkoj boji koja je ispuštena u kanalizaciju. Federalni inspektor je ostao na terenu kako bi, pregledom šahtova, utvrdio ko je uzročnik ovog onečišćenja", naveli su iz Općine Vogošća.