Predmet "Volan"
43

Inspektor na suđenju automafiji: Građani su u strahu, a razbojnici sve brutalniji

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Penzionisani inspektor Milan Božić nastavio je danas davanje iskaza u predmetu "Volan" koji se vodi pred Sudom BiH. Kazao je kako je zbog drastičnog povećanja krađe vozila u periodu od 2011. do 2017. godine veliki broj građana čija su vozila ukradena osjećao strah za svoj život i živote svojih porodica s obzirom da su im razbojnici prijetili.

Istakao je da su svi oštećeni znali da se najveći broj vozila ne vrati, da ih prevezu preko granice ili u nekim slučajevima i zapale. Ove informacije dobijali su ili iz medija ili su znali iz vlastitih iskustava oštećenih.

"Nesigurnost, strah, nepovjerenje u sistem i rad policije, to su svi osjećali. Govorili su kako je policija neuspješna u borbi s njima. Krađa vozila dovela je od uznemiravanja građana i stvaranja ambijenta nesigurnog življenja u gradu", kazao je Božić.

Njegov tim je od 2008. godine počeo praviti analize za krađu vozila. analize su radili na osnovu prijava, načina krađe, načina pronalaska, mjesta krađe, vrste i marke vozila, načina pronalaska, registarskih oznaka, odnosno zemalja iz kojih su vozila i sl. Utvrđeno je da su "najatraktivnija" bila vozila sa stranim registarskim oznakama. Također, imali su imena i prezimena osoba koje su krale vozila i veći broj njih su ponavljali ova krivična djela.

Podnosili li su službene izvještaje tužilaštvima od KS do BiH od pojedinačnih do onih koja su imali karakter organizovanog kriminala. Najmanji broj vozila je pronađen u KS, dok ih je najveći pronađen u Istočnom Sarajevu, potom Zapadnoj Hercegovini, Bijeljini i Zvorniku.

Informacije o pronađenim ukradenim vozilima dobijali su od policijskih agencija ili građana čija su vozila ukradena.

"Često smo imali situacije da su građani sami pronalazili vozilo, a u izjavama su govorili kako ih niko nije kontaktirao niti su davali novac. Ali, daljim provjerama, zbog mnogih nelogičnosti, utvrđeno je da je najčešće davan novac, a da građani nisu to govorili kako se dalje ne bi uplitali. Stupili bi u kontakt s posrednikom kako bi vratili vozilo", kazao je Božić.

Kazao je kako je Volan ustvari nastavak akcije "Trebević" u kojoj su također hapšeni članovi automafije. U prvoj akciji nisu znali lokaciju na kojoj vozila završavaju, dok je tokom rada na predmetu "Volan" to utvrđeno. Identifikovali su grupe koje su radile, te je kazao kako su bile Ilidžanska, Sokolačka, Paljanska i Hercegovačka ekipa.

"Od akcije Trebević ništa se nije značajno promijenilo kada je u pitanju korištenje alata i lokacije s kojih su krali i lokacije na koje su prebacivali vozila. Promjena se vidjela samo u dijelu primjene sile jer su postali brutalniji. Prijetili su verbalno, fizički ili vatrenim oružjem i iz dana u dan je bilo dramatičnije. U periodu 2014-2017 bilo je 15-20 slučajeva gdje su pokušali pregaziti policajce vozilima, direktno udarali u policijska vozila i pucali prema policajcima. Imali smo slučaj na Ilidži kada su uhapšene tri osobe prilikom izvršenja krivičnog djela. Tokom bijega su oštetili sedam policijskih vozila", rekao je Božić.

Razbojnici su rijetko napuštali ukradena vozila i isključivo u situacijama kada nisu imali nikakvog izlaza. Tada bi pobjegli pješke, a za sobom ostavljali sve pa i alat za obijanje vozila i stavljanje u pogon. Potjere za njima nisu organizovane zbog ograničenih materijalno-tehničkih sredstava zakonskih prepreka i opasnosti za građane koji bi se našli na ruti potjere.

Informacije su najčešće dobijali od svojih informanata koji su ili iz kriminalnog miljea ili su njima bliski, a tokom posljednjih godina javljali su im se i anonimni informanti koji su ima navodili tačne lokacije i marke vozila koja se u tom trenutku prevoze ili rastavljaju. Zahvaljujući tim informacijama u jednoj godini su pronašli 68 vozila i to na Palama. Zanimljivo je da je automafija ukrala i jedno vozilo MUP-a KS i jedno SIPA-e. Vozilo MUP-a KS nikada nije pronađeno. Zanimljivo je da su se obraćali i optuženi iz ovog predmeta koji su imali za cilj potpisivanje sporazuma s Tužilaštvom BiH.

"Na lokalitetu Ravna na Romaniji u potoku smo pronašli veći broj registarskih tablica za koje je utvrđeno da su s ukradenih vozila. To smo saznali zahvaljujući informantu. Također, rečeno nam je da se iza kuće Bojana Staševića nalazi udolina koja je skrivena i u kojoj se trenutno vrši rastavljanje vozila. Izašla je jedinica SIPA-e i pronašla tri osobe koje su radile na rastavljanju. Dva vozila su bila rastavljenja, a jedno je bilo čitavo. Od informanata smo saznali i na kojih sedam lokacija se nalaze dijelovi vozila. Vještačenjem je utvrđeno da su većinom iz KS i nešto manje iz Tuzle. Pronađeni su dijelovi od 88 ukradenih vozila i dio koji se nije mogao vještačiti zbog oštećenja", kazao je bivši policajac MUP-a KS.

Tada su identifikovali i jednog od optuženih Zorana Mirjanića. Na pitanje tužioca da li su te grupe bile povezane, Božić je rekao da jesu jer su sve grupe "završavale" posao kod dvije osobe Bojana Staševića i Zorana Mirjanića. Oni su preuzimali ukradena vozila i prebacivali ih ili preko granice ili do dogovorenog mjesta. Zoran je vozila koja su ukradena većinom u Zapadnom Mostaru preuzimao u Konjicu.

"Sve grupe koje su otuđivale vozila u KS, Ljubuškom, Tuzli, Mostaru i manjim dijelom u Zenici su zajednički išle prema ove dvije osobe, a onda su se ove dvije osobe 'širile' prema onima koji su rastavljali vozila ili čekale prebacivanje vozila preko granice", kazao je Božić.

Nakon što bi ukrali vozilo, postojale su lokacije na Trebeviću i Darivi gdje su se vozila "čistila" tako da ne bi ostao niti jedan trag koji bi vozilo mogao povezati sa vlasnikom. Iz vozila bi izvukli i bacili i GPS. Samo se jednom desilo da su to zaboravili uraditi, a vozilo su pronašli ispred porodične kuće u Bijeljini. Vozilo je bilo ukradeno u KS.

Zanimljivo je da je predmet "Volan" na početku otvoren po nepoznatom izvršiocu, a posebnim istražnim radnjama koje su podrazumijevale prisluškivanje, snimanje i tajno praćenje, te zahvaljujući informantima i drugim radnjama, došlo je identifikovanja optuženih.

Ovaj predmet razotkrio je i neosigurane i neobilježene granične prijelaze koje su osobe iz kriminalnog miljea najčešće koristile za prevoz ukradenih vozila, robe ili bijeg.

Suđenje u ovom predmetu Danilo Cicović i drugi bit će nastavljeno 27. decembra.