Saopćenje MVP-a
19

Inspekcijski nadzor zbog imenovanja Mlinarević za ambasadoricu tražio zamjenik ministra

A. D.
Josip Brkić (desno)
Josip Brkić (desno)
Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorke BiH u Republici Češkoj zatražio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar Igor Crnadak niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
Ovo je večeras saopćeno nakon prvobitno odaslanog saopćenja za javnost Ministarstva vanjskih poslova o tome da je Ministarstvo zatražilo da Upravni inspektorat ispita zakonitost cjelokupnog procesa imenovanja Martine Mlinarević-Sopte kao ambasadorice BIH u Češkoj

"Zamjenik ministra je dopis Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi. Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MVP BiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH", naveli su iz MVP-a.

Nakon svih provedenih procedura, dodaju, ambasadorka Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MIP BiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.

"Nesporazum u vezi sa adresom sa koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva. U prilogu saopštenja nalazi se dopis zamjenika ministra Josipa Brkića Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH", saopćeno je.