Velika Kladuša
93

Inspekcija zabranila Fikretu Abdiću dalja zapošljavanja u javnoj upravi

Piše: M. Ć.
Fikret Abdić (Foto: Klix.ba)
Fikret Abdić (Foto: Klix.ba)
Kantonalni upravni inspektor (USK) stavio je van snage Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Jedinstvenog općinskog organa uprave Velike Kladuše, kojeg je u decembru prošle godine donio Fikret Abdić, načelnik općine.

Prema navedenom Rješenju, Abdiću je zabranjeno da vrši popunu upražnjenih radnih mjesta na osnovu donesenog Pravilnika.

Kako je za Klix.ba objasnio Aladin Ćehić, kantonalni upravni inspektor koji je i donio Rješenje, da bi Pravilnik, koji je donesen u decembru 2016. godine, stupio na snagu, morao je dobiti saglasnost Općinskog vijeća.

"Osnovni tekst je ranije donesen, a nekoliko puta su rađene izmjene i dopune, za što nije pribavljena saglasnost Općinskog vijeća. Oni su se, s druge strane, pozivali na neke druge propise, odnosno na Zakon o principima lokalne samouprave, što po našem mišljenju nije zakon lex specialis koji reguliše unutrašnju organizaciju lokalne samouprave", rekao je Ćehić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U navedenom Rješenju općinskom načelniku, ali i drugim osobama koje bi mogao ovlastiti zabranjeno je da ubuduće zaključuju ugovore o djelu suprotno Uredbi o dopunskim poslovima osnovne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju namještenici i poslovima pomoćne djelatnosti koje obavljaju zaposlenici.

Osim toga, Abdiću je naređeno da stavi van snage ugovore o djelu koje je sklopio u maju ove godine.

"Navedene osobe nisu Abdićevi savjetnici. U pitanju je jedna namještenica, a druga je bila zaposlena po ugovoru o djelu. Postoje tri statusa zaposlenih u organu uprave: državni službenici, namještenici i zaposlenici. Državni službenici i namještenici se zapošljavaju temeljem kantonalnog zakona o državnim službenicima, a zaposlenici temeljem općih propisa o radu. Međutim, ovi što su zaposleni na temelju Ugovora o djelu je nešto što je sui generis u zapošljavanju. I zbog toga je išla moja mjera da se ljudi ne mogu zapošljavati na osnovu Ugovora o djelu kojim se ne reguliše radno-pravni status, već obligacioni odnos i neke druge stvari", istakao je Ćehić, dodavši da je inspekcijski nadzor bio sa više aspekata, pa je i upravna mjera sadržavala više tačaka.

Kako saznajemo, uložena je žalba na Rješenje inspektora i čeka se ishod.

"Ministar pravosuđa je drugostepeni organ. Žalba je proslijeđena, tako da Rješenje i dalje nije konačno", dodao je za kraj Ćehić.

Podsjećamo, iz opozicije u Velikoj Kladuši ranije su u nekoliko navrata tvrdili da je Abdić nezakonito izmijenio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Jedinstvenog općinskog organa uprave, a koji mu omogućava imenovanje devet savjetnika. Spočitavali su mu i da samovoljno vrši imenovanja direktora javnih preduzeća i nadzornih odbora, te da njegova upošljavanja neće polučiti pozitivne efekte za građane Velike Kladuše.