U skladu sa zakonom
430

Inspekcija: Velikom broju trgovaca uvećana plata zbog prekovremenog i rada na državni praznik

Piše: A. Z.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Većina trgovaca u BiH radi za praznike i sve druge neradne dane, a za to uglavnom nisu, kako zakon nalaže, dodatno plaćeni. Veliki broj njih ili ne znaju da na to imaju pravo ili se, zbog straha od otkaza, ne usuđuju tražiti ono što im pripada.

Iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH tvrde da su radnici u trgovačkom sektoru, zbog nelojalne konkurencije u kojoj se vodi borba među trgovačkim lancima, loše uređenih odnosa u zakonodavstvu te pritiska vlasti da se kroz kolektivno pregovaranje devastiraju ranije stečena prava radnika, radnici u trgovini na dobrom putu da postanu robovi. Istovremeno, iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo ističu da je, zahvaljujući njihovom djelovanju, velikom broju trgovaca osigurana uvećana plata.

Iako Zakon o radu sadrži odredbe kojima je, između ostalog, uređeno pitanje zabrane diskriminacije, zaključivanje ugovora o radu, pitanje načina ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa, nadzora nam primjenom propisa o radu te pitanje kaznenih odredbi, iz sindikata navode da su radnici nerijetko izloženi mobingu, prijetnjama i zastrašivanju.

"Radnici su pritisnuti snagom politike i snagom primitivnih poslodavaca, gdje i jedni i drugi koriste pravosuđe, tako da je danas besmisleno tražiti pravdu na bilo kojoj adresi u ovoj državi. Dosadašnja iskustva ukazuju na određena kršenja prava radnika u sektoru trgovine zbog nepoštivanja radnog vremena od poslodavaca, zbog neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad i sl.", kazao nam je Mehmed Avdagić, predsjednik PPDIVUT-a BiH.

Poštivanje prava radnika u trgovini često je predmet inspekcijskog nadzora. Stupanjem na snagu Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim osobama angažovanim na radu 26. novembra prošle godine, inspektori su utvrđivali i okolnosti poštovanja radnog vremena, kao i priznavanje prava na plaćanje prekovremenog rada te rada na dan praznika.

"Djelovanjem inspektora rada, velikom broju radnika trgovačkih centara je u proteklom periodu osigurana uvećana isplata plate po osnovu prekovremenog rada i rada na dan državnog praznika. Ističemo da se trgovačka djelatnost odvija uglavnom u radnom vremenu raspoređenom na šest dana u sedmici s jednim danom sedmičnog odmora, što je u skladu s važećim propisima", navode iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

Svi zaposleni u trgovačkom sektoru mogu inspekciji prijaviti nepravilnosti bez straha da će njihov identitet biti otkriven poslodavcu. Isto se odnosi i na radnice u kioscima koje su predmet česte polemike zbog nepostojanja prostorije za sanitarne i higijenske potrebe. Iz Federalnog ministarstva rada navode da higijenske i zaštitne mjere na radu podrazumijevaju i obavezu osiguravanja dovoljnog broja nužnika koji mogu biti odvojeni ili u istom objektu u kojem rade.

"Kiosk mora imati osigurane pomoćne prostorije za sanitarne i higijenske potrebe zaposlenog osoblja na udaljenosti od najviše 100 m, a trgovac je dužan osigurati dokaz ili pravni osnov za korištenje istih", ističu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Zakon na koji se poziva resorno ministarstvo najmanje se poštuje u trgovini i ugostiteljstvu, ali nije poznato u kojoj mjeri jer bi takvo istraživanje bilo prevelik posao.