BiH
18

Inspekcija u KS upozorava: Uzdržite se od nepropisnog postavljanja propagandnih materijala

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
U povodu aktuelne kampanje za lokalne izbore Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) KS saopćila je kako očekuje da politički subjekti koji učestvuju na izborima na zakonom predviđen način upoznaju birače i javnost s njihovim programom i kandidatima.

"S aspekta nadležnosti Inspektorata urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije KUIP-a posebno je bitno da politički subjekti dosljedno primjenjuju zakonske propise, te da promotivni materijal postavljaju samo na ona mjesta koja su predviđena za plakatiranje i oglašavanje", sapćeno je iz KUIP-a.

U tom smislu, pozvali su sve političke subjekte i njihove simpatizere da se uzdrže od nepropisnog postavljanja plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa slikama kandidata, predizbornim sloganima i porukama, kao i da se uzdrže od devastacija javnih prostora i površina ispisivanjem grafita i natpisa, te prljanja javnih površina rasipanjem, bacanjem ili uništavanjem promotivnog materijala.

"Naročito ističemo stroge zakonske zabrane plakatiranja na stubovima javne rasvjete i kontaktnoj mreži, stajalištima javnog prijevoza, te zabranu postavljanja reklamnih panoa i lijepljenja plakata na stablima, parkovskoj opremi i objektima", navode iz KUIP-a.

Kako je u cilju sveobuhvatnog djelovanja potreban angažman svih nadležnih subjekata, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove već je organizovala sastanak sa predstavnicima službi komunalnih redara kantonalnih javnih komunalnih preduzeća "PARK" i "RAD", koji od prvog dana izborne kampanje kontrolišu poštivanje zakonskih odredaba na terenu.

"Komunalni redari posao obavljaju u dvije smjene, a sve evidentirane prekršaje dostavljaju kantonalnoj komunalnoj inspekciji na nadležno postupanje. Istovremeno, zatražen je i dodatni angažman općinskih inspekcija (urbanističko-građevinske/komunalne/cestovne) kako bi nezakonite radnje iz nadležnosti ovih organa bile pravovremeno spriječene i sankcionisane", piše u saopćenju.

Kako kažu, od političkih subjekata očekuju da zakonitim postupanjem pokažu društveno-političku odgovornost prema državi i lokalnoj zajednici i tim primjerom uvjere birače u istinitost političkih ideja koje zastupaju. To se naročito odnosi na programska opredjeljenja u oblasti zaštite okoliša, zaštite i održavanja javnih prostora i površina, komunalnih djelatnosti i komunalne čistoće.

"Također, blagovremeno upozoravamo i da će svi evidentirani prekršaji biti sankcionisani na zakonom predviđeni način, odnosno izdavanjem rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti, kao i prekršajnih naloga", navode iz KUIP-a.

Zaključuju da u zavisnosti od vrste prekršaja i materijalnog propisa kojim je isti definisan, propisane kazne kreću se do 6.000,00 KM za pravna lica, do 1.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te do 700,00 KM za fizičko lice. Pored toga, za nepostupanje po rješenju inspektora Zakonom su predviđene novčane kazne u iznosu do 20.000,00KM za pravno lice, odnosno do