|

Inspekcija u BiH provjerava dječije kašice i sokove Takovo zbog pesticida

Inspekcija u BiH provjerava dječije kašice i sokove Takovo zbog pesticida
11
F
FENA
10.11.2016. u 18:19
16
komentara
11

dijeljenja
Inspekcija u BiH provjerava dječije kašice i sokove Takovo zbog pesticida
Na temelju obavijesti Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, nadležni inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini počeli su inspekcijsku kontrolu s ciljem utvrđivanja prisustva na tržištu dječijih kašica i dječijih kašastih voćnih sokova proizvođača "Takovo” a.d. Gornji Milanovac, koji su predmet povlačenja u Srbiji zbog utvrđene nedozvoljene količine ostataka pesticida, saopćeno je iz te agencije.
Prema trenutno dostupnim informacijama, koje je Agenciji dostavila Uprava za inspekcijske poslove RS-a, u Bosnu i Hercegovinu su uvezeni sljedeći sporni proizvodi: "Juvitana" jabuka i banana – dječiji kašasti voćni sok sa šećerom, rok upotrebe 17.02.2018., i "Juvitana" banana i jabuka – dječija kašica sa šećerom, rok upotrebe 21.07.2019.

Agencija raspolaže informacijama da je proizvođač, kompanija “Takovo” a.d. Gornji Milanovac, Srbija, zatražio od uvoznika i distributera u BiH da navedene proizvode odmah stavi u karantenu i ne distribuira kupcima, te će oni biti podvrgnuti superanalizi.

Inspekcijske kontrole su u toku, a Agencija će u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima obavještavati javnost o njihovim rezultatima, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...