|

Inspekcija RS: Zbog nepravilnosti zabranjen uvoz 34 pošiljke hrane

Inspekcija RS: Zbog nepravilnosti zabranjen uvoz 34 pošiljke hrane
7
F
FENA
12.11.2014. u 15:03
4
komentara
7

dijeljenja
Inspekcija RS: Zbog nepravilnosti zabranjen uvoz 34 pošiljke hrane
Inspekcija za hranu u Republici Srpskoj je za devet mjeseci ove godine u vanjskotrgovinskom nadzoru, prilikom uvoza, pregledala 39.542 pošiljke hrane, gdje je za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti uzeto 2.300 uzoraka.
Na osnovu inspekcijskih pregleda i rezultata laboratorijskih analiza kod 90 pošiljki utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepotpune deklaracije, mikrobiološku i hemijsku neispravnost, saopćeno je iz Inspektorata RS-a.

Nakon otklanjanja nedostataka na deklaracijama, za 56 pošiljki dozvoljen je uvoz, dok je za 34 pošiljke izrečena mjera zabrane uvoza.

Ukupna količina hrane stavljena van prometa iznosi oko 200 tona, od čega je uništeno oko 35 tona, a pošiljaocu vraćeno oko 165 tona.

Nepravilnosti su utvrđene kod pošiljki mliječnih i mesnih proizvoda, konditorskih proizvoda, alkoholnih pića, voćnih sokova i osvježavajućih pića, začina, žitarica i drugo.

Neuredne pošiljke su porijeklom iz različitih zemalja. Naprimjer, nepravilnosti su utvrđene kod pošiljke mesnih prerađevina iz Makedonije zbog povećanog sadržaja fosfata, kod pošiljki mliječnih proizvoda iz Srbije zbog povećanog sadržaja aflatoksina, kao i kod pošiljke instant kafe iz Španije zbog povećanog sadržaja mikotoksina.

Krem namaz iz Makedonije nije bio ispravan jer su podaci na deklaraciji bili nejasno označeni, dok je kod pošiljke začina iz Austrije utvrđen povećan sadržaj mikotoksina i drugo.

U unutrašnjem prometu, Republička inspekcija za hranu je u posmatranom izvještajnom periodu izvršila 793 kontrole.

Iz Inspektorata navode da su u 311 slučajeva utvrđeni propusti koji su se najčešće odnosili na nadzor nad zaposlenim osobama u smislu redovnih sanitarnih pregleda i pohađanja dodatnih edukacija o higijeni hrane, propuste u održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, nepravilnom manipulacijom hranom, ispitivanje hrane i slično.

Subjektima kontrole izrečena je 291 upravna mjera, kojima je naređeno preduzimanje mjera i radnji da bi se otklonile utvrđene nepravilnosti, zbog počinjenih prekršaja izdato je 108 prekršajnih naloga u iznosu od 125.750 KM, te podneseno 10 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Po nalogu Inspekcije za hranu iz unutrašnjeg prometa povučeno je oko 140 kilograma hrane koja je bila neprikladna za ljudsku upotrebu, zbog isteklog roka upotrebe, promjene senzornih svojstava i neodgovarajućih deklaracija.

Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojima je zatečeno po svega nekoliko pakovanja hrane neprikladne za ljudsku upotrebu, iz razloga što velike količine hrane proteklog roka upotrebe, sami trgovci povlače iz prometa jer na osnovu uredne dokumentacije o otpisu mogu vratiti dio plaćenog poreza.

Najčešće je riječ o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni proizvodi: vrhnje za kuhanje, margarin, pavlaka, jogurt; osvježavajuća pića i sokovi; konditorski proizvodi: keks, biskvit, marmelada, grickalice, puding; te razni začini.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...