Rješenje nije konačno
17

Inspekcija naredila prekid saradnje s vanjskim saradnicima na zeničkom univerzitetu

E. M.
Nakon što je Univerzitet u Zenici zaprimio Rješenje Kantonalne uprave za inspekcije poslove da u roku od 24 sata mora otpustiti sve spoljne saradnike na Univerzitetu, danas su se oglasili i sa zeničkog univerziteta dodavši da su radili po Zakonu o visokom obrazovanju.

Naime na zeničkom univerzitetu oko 120 profesora i asistenata angažovano je kao spoljni saradnici zbog čega su studenti na zeničkim fakultetima izrazili zabrinutost s obzirom da bi 270 predmeta ostalo bez stručnog kadra, a samim tim bio bi upitan i završetak akademske godine.

S obzirom da Univerzitet u Zenici nema dovoljno kadra za održi nastavni proces, bez 120 saradnika našao bih se u potpunoj blokadi. Međutim, iz Uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona su kazali kako Rješenje koje je izdato Univerzitetu u Zenici nije konačno te da UNZE može nastaviti raditi bez problema.

Portal Klix.ba i ranije je pisao o angažmanu vanjskih saradnika, a u angažman pojedinih profesora uključilo se i Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona.

Iz Univerziteta u Zenici su poručili da je iskazano uvjerenje da je UNZE, sklapajući ugovore sa spoljnim saradnicima, postupao u skladu s odredbama Zakona o visokom obrazovanju, te da neće dozvoliti da prava studenata budu dovedena u pitanje.

"To znači da će Rektorat Univerziteta učiniti sve, u okviru zakonskih odredbi, da se realizira nastava u ljetnom semestru ove akademske godine, kao i da se realiziraju predstojeći ispitni rokovi na način kako je to predviđeno Zakonom o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, Statutom i odlukama Senata Univerziteta u Zenici. Konstatirano je, također, kako je Univerzitet u Zenici prvi univerzitet u Bosni i Hercegovini koji je dobio institucionalnu reakreditaciju, te da se ovakvim rješenjem ne može osporiti dvadeset godina njegovog postojanja i njegovo djelovanje u budućnosti", poručili su s Univerziteta u Zenici dodavši da će koristeći legitimna sredstva, u okviru predviđenih pravnih procedura, Univerzitet u Zenici će uputiti Žalbu nadležnim organima s uvjerenjem da će to doprinijeti adekvatnom rješenju koje će omogućiti daljnje neometano funkcioniranje Univerziteta u Zenici.

Na kraju se postavlja pitanje kako odluka o prekidu saradnje s vanjskim saradnicima u roku od 24 sata isprva može biti obavezujuća, a nakon toga i ne konačna, odnosno, da Univerzitet u Zenici može nastaviti akademsku godinu i nesmetan rad.