|

Inspekcija: Kvaliteta vode za piće u Sarajevu u skladu sa standardima

Inspekcija: Kvaliteta vode za piće u Sarajevu u skladu sa standardima
20
F
FENA
18.2.2017. u 11:17
59
komentara
20

dijeljenja
Inspekcija: Kvaliteta vode za piće u Sarajevu u skladu sa standardima Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom čestih prekida u isporuci vode za piće Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije izvršio je pojačan nadzor nad zdravstvenom ispravnošću vode za piće na području Kantona Sarajevo, kako bi se osiguralo zdravlje stanovnika KS, potvrđeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.
Sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS uzela je 8. i 9. februara službene uzorke vode iz distributivne mreže krajnjeg potrošača na četiri mjerna mjesta u općinama: Stari Grad, Centar, Ilidža i Vogošća.

Analizom dobijenih rezultata, koje je ovoga puta izvršio Zavod za javno zdravstvo FBiH, utvrđeno je da svi uzorci zadovoljavaju ispitivane organoleptičke, fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre koje propisuje Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, naglašavaju iz KUIP-a KS.

Kako navode, tom prilikom kompatibilnost su pokazala i provedena međulaboratorijska uporedna ispitivanja između laboratorija Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Službe za sanitarnu zaštitu i kontrolu vode KJKP Vodovod i kanalizacija.

Kontrolom sanitarne inspekcije utvrđeno je da nadležne službe vrše praćenje kvaliteta vode za piće u skladu sa standardima propisanim zakonima i podzakonskim aktima, poručili su iz KUIP-a KS.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...