BiH
30

Inspekcija iz EU sutra dolazi u BiH: Detaljne provjere ispunjava li BiH uvjete za izvoz mlijeka

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Inspekcijski tim Direkcije Evropske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize /bivša Kancelarija za hranu i veterinarstvo – FVO/ boravit će od sutra do 25. marta u BiH, s ciljem provjere realizacije Akcionog plana za rješavanje preporuka dobijenih nakon revizije koju je izvršio FVO u januaru 2014. godine.

Ovaj plan pripremila je Kancelarija za veterinarstvo BiH na osnovu preporuka koje su dobili nadležni organi u BiH nakon prve misije, a koji je EU odobrila polovinom prošle godine.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH saopšteno je da će uvodni sastanak biti održan 14. marta, a tokom misije biće održani sastanci sa nadležnim tijelima entiteta i laboratorijama.

Najavljeni su i obilazak i kontrola određenih mljekara kojima je odobren izvoz u EU, kao i farmi koje snabdijevaju ove objekte sirovim mlijekom.

"Kancelarija je zajedno sa nadležnim organima entiteta u proteklom periodu intenzivno radila na ispunjavanju svih šest preporuka iz ovog plana, te spremna dočekuje inspekciju iz Dablina i očekuje da će BiH zadržati status zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU", ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za veterinarstvo napominju da će po završetku inspekcijske misije imati više informacija o postignutim rezultatima i da će o njima javnost biti blagovremeno obaviještena.