Eksperimentalno
0

Inovacije u nastavnim planovima i programima sarajevskih škola

FENA
Ugovore o realizaciji eksperimentalne nastave s primjenom ishoda učenja u predmetu Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost za školsku 2019/2020. godinu potpisala je danas ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić sa direktoricama šest osnovnih škola.

Ugovori su potpisani sa direktoricama osnovnih škola "Džemaludin Čaušević", "Musa Ćazim Ćatić", "Pofalići", "Stari Ilijaš", "Vrhbosna" i "Mehmedalija Mak Dizdar" - Bebom Šarkinović, Fatimom Prohić, Suvadom Muftić, Almom Salketić, Erzumanom Fukelj i Samirom Nukić.

Po riječima ministrice Bogunić, pokrenute su aktivnosti dio kurikularne reforme obrazovnog sistema koja za cilj ima inoviranje i unapređenje postojećih, klasičnih nastavnih planova u KS-u.

Ministarstvo je u skladu s Pravilnikom o osnivanju i radu eksperimentalne škole i predškolske ustanove imenovalo stalnu komisiju koja je nakon izvršene analize, dostavila Elaborat o uvođenju inovacija u nastavni plan i program.

Predloženo je izvođenje eksperimentalne nastave u pojedinim eksperimentalnim odjeljenjima zasnovane na ishodima učenja u III i VI razredu osnovne škole iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost.

"Nastavnik će se ubuduće pripremati za čas na kojem će biti više dijaloga sa učenicima ali i međuvršnjačkog učenja. Puno više pažnje posvetit će se svakom učeniku zasebno, pratit će se njegov napredak, tako da i nastava na času neće nužno biti realizovana na način da se svi učenici bave istim sadržajima. U ovakvoj učionici, učenici će biti edukatori jedni drugima, pomagati i širiti svoje znanje", navela je ministrica Bogunić.

Kako je navedeno, eksperimentalna nastava počinje iz oblasti maternjeg jezika i namjera je da kompletan materijal koji bude izrađen tj. nastavničke pripreme, metode i primjeri časova budu u okviru metodičkog priručnika koji će poslužiti svim drugim školama u realizaciji ovog projekta, kako za ovaj, tako i druge nastavne predmete, saopćeno je iz Press službe KS.