BiH
21

Inovacija - put za zdraviji život

Povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, Udruženje inovativnih proizvođača podsjeća građane Bosne i Hercegovine da je jedan od naših glavnih ciljeva da svojim zajedničkim djelovanjem potičemo kreiranje povoljnog ekonomskog i pravnog okruženja koje omogućava inovativnoj farmaceutskoj industriji da zadovolji rastuće potreba svih pacijenata podjednako na teritoriji cijele BiH.

Udruženje želi biti partner svim relevantnim ministarstvima, zavodima, i udruženjima pacijenata, kako bi osigurali da se kreiraju uslovi koji će ubrzati dolazak inovacije do pacijenta i omogućiti podjednaku dostupnost zdravstvenoj zaštiti i rani pristup najboljim i najsigurnijim lijekovima, cjepivima i medicinskim proizvodima.

Također, jedan od ciljeva Udruženja inovativnih proizvođača je usvajanje etičkog koda ponašanja članica Udruženja, kao i svih farmaceutskih kompanija prisutnih u BiH, kako bi osigurali da svi rade na etičan, profesionalan, transparentan način, vodeći računa da pacijent bude prioritet.

Inovativna farmaceutska industrija prvenstveno ulazi u istraživanja i radi na kreiranju/stvaranju modernih/inovativnih medicinskih proizvoda koji osiguravaju dodatni benefit za pacijenta i mjenjaju/poboljšavaju rutinsku kliničku praksu. Pod inovacijom se podrazumjevaju i novi terapijski modeli liječenja, što znači da se tokom razvoja inovativnog lijeka dokazuje da je novi lijek bolji u odnosu na do sada korištene. Posljednja istraživanja pokazala su da je upravo zbog upotrebe inovativnih farmaceutskih lijekova, u posljednjih 30 godina, smanjena stopa smrtnosti za više od 45 posto. Mi smo originatori.

Nakon što istekne patent originatora, generička industrija preuzima proizvodnju tog lijeka, te se njegova cijena snižava. Na ovaj način se dolazi do ušteda kojim se omogućava dolazak nekog novog inovativnog lijeka na tržište. Jednostavno govoreći, ove dvije industrije su u velikoj mjeri povezane, jer ukoliko nema inovativnih lijekova neće biti ni generičkih.

Udruženje se zalaže da se pristup inovativnim terapijama osigura upravo kroz uštede koje se ostvaruju kroz uvođenje generičkih lijekova ili nekim drugim finansijskim modelima sufinansiranja zdravstva. Model koji je izuzetno dobar i primjenjuje se gotovo svuda u svijetu je finasiranje kroz razne poreze i akcize, te u tu svrhu pozdravljamo akcije premijera i ciljeve Reformske agende vezano za djelimično finansiranje zdravstvenog sektora kroz izdvajanje sredstava iz akciza na duhan i alkohol.

Predstavnici Udruženja su prisustvovali sastancima Udruženja pacijenata oboljelih od malignih oboljenja koji već dugo godina zagovaraju ovakav način sufinansiranja zdravsta te podržavaju inicijativu Vlade i premjera i koji očekuju skoru implementaciju ovog prijedloga. Implementacija ovog prijedloga bi osigurala dostupnost neophodne terapije mnogim pacijentima koji je trenutno ne mogu dobiti. Udruženje pozdravlja ovu inicijativu i nastojati će da kao dobar i pouzdan partner relevantnih ministarstava i zdravstvenih institucija osigura transparentnu, kvalitetnu i efikasnu proceduru kreiranja liste lijekova, jer su i nama pacijenti u fokusu.

Udruženje inovativnih proizvođača okuplja 13 inovativnih proizvođača lijekova prisutnih na bh. tržištu. To su AbbVie, Alcon, Bayer, Boehringer Ingelheim, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Novo Nordisk, MSD, Hoffman la Roche, Pfizer, Sanofi Aventis i Takeda.