U Vijećnici
2k

Inkluzivna modna revija: Djeca s poteškoćama u razvoju zaslužuju jednaka prava

E. Sk.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Treća inkluzivna modna revija pod nazivom "Inspiracija BiH" u organizaciji Udruženja "Dajte nam šansu" održana je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Riječ je o projektu koji je napravljen da inspirira, ohrabri i ojača samopouzdanje porodicama koje imaju člana porodice sa poteškoćama u razvoju.

Podršku inkluzivnoj modnoj reviji pružio je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

"Ovo je samo jedan od inkluzivnih projekata koje Grad Sarajevo radi i koje će raditi u budućnosti. Mislim da je to jako važno. Posebno mi je teško da se sve to dešava danas kad smo vidjeli sve te nemile scene iz Zavoda Pazarić, ali to nas sve dodatno obavezuje da ulažemo još više energije i znanja, da nam to bude još veći motiv da se ovakve ili slične stvari više nikad ne ponove", kazao je Skaka.

Već godinama veliku podršku Udruženju "Dajte nam šansu" pruža i Američka amabasada u BiH, na čelu s Ericom Nelsonom.

"'Dajte nam šansu' je nevladina organizacija koju Američka ambasada podržava zbog onoga što rade za porodicu djece s poteškoćama. Ovaj događaj održava se kako bi privukao pažnju na ovu grupu stanovništva koja zaslužuje jednaka prava. 'Dajte nam šansu' je s godinama rada porastao na sedam servisnih centara širom zemlje koji pomažu roditeljima djece s poteškoćama u razvoju koji često moraju prestati raditi da bi brinuli o svojoj djeci. Željeli bismo da ova grupa stanovništva ima što veću podršku, zbog toga nam je veliko zadovoljstvo što možemo podržati ovakve ideje", kazao je Nelson.

Ovom prilikom gosti u sarajevskoj Vijećnici imali su priliku vidjeti muzički nastup violinistice Lejle Piljević, a zatim i prvi krug modne revije kada su scenom prošetale majke s javnim ličnostima, nakon čega je usslijedio revijalni program, ali i plesni performans.

Dio večerašnje revije bio je i Amel Tuka, dok su među publikom bili i Amira Medunjanin, Ismir Jusko Švabo i mnogi drugi.