{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inicirana dva nova projekta u oblasti socijalne skrbi

S
5.6.2008. u 13:36
0
0
Inicirana dva nova projekta u oblasti socijalne skrbi
0
Inicirana dva nova projekta u oblasti socijalne skrbi
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević razgovarao je danas sa veleposlanikom Republike Austrije u BiH Wernerom Almhoferom i atašeom za socijalne poslove Oliverom Hilerom o aktuelnom stanju u sektoru socijalne skrbi.
Bosna i Hercegovina i Republika Austrija imaju uređene odnose u oblasti socijalnog osiguranja i potpisani bilateralni sporazum se bez teškoća provodi.

Jelečević je veleposlanika Almhofera upoznao sa a stajalištima iznesenim na nedavno održanoj Konferenciji o stanju i mogućim pravcima reforme. Sa ograničenim financijskim resursima, uz stalni pritisak za povećanjem beneficija FBiH ide putem koji nije održiv, istakao je Jelečević.

Austrijski veleposlanik je rekao kako se na ovim pitanjima "lome koplja" i u Austriji, pa i drugim zemljama EU, iako u drugim okolnostima. I bogate zemlje, zbog širine socijalnih davanja, reformiraju taj sektor i traže rješenja za njegovu dugoročnu održivost a u cilju realiziranja osnovne funkcije - pomaganja ljudima koji su u stanju potrebe. U tom svjetlu, veleposlanik Almhofer je predložio ministru Jelečeviću da se, u saradnji sa resornim austrijskim ministarstvom i nevladinim sektorom u BiH realiziraju dva projekta, kategorizacija u oblasti tuđe njege i pomoći, te integriranje invalidnih osoba u radno-aktivne.Ovi projekti inicirani su trogodišnjim radom Martina Salzera, predsjednika organizacije Austrijski ljekari za osobe sa teškim invaliditetom (Austrian Doctors for Disabled), sa invalidnim osobama u BiH.

Jelečević je, zahvaljujući austrijskom veleposlaniku, istakao da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike cijeni ponuđenu saradnju zbog iskustava koja nam mogu pomoći da takve projekte, koji se već realiziraju u ministarstvu, bolje profiliramo, saopćeno je iz kabineta ministra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: