BiH
0

Iniciran projekt regionalne tv emisije zemalja Dejtonskog trougla

FENA
Igmanska inicijativa podržava projekt o proizvodnji 30-minutne regionalne televizijske emisije magazinskog tipa koja bi sadržavala priloge iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i s Kosova.

Tema bi bili događaji koji su svake sedmice obilježili život u spomenutim zemljama. To je jedan od zaključaka 13. regionalne konferencije Igmanske inicijative koja je jučer i danas održana u Sarajevu o temi "Promatranje medijskog izvještavanja u zemljama dejtonskog trougla".

  • Spomenuta TV emisija čija je proizvodnja inicirana na ovoj konferenciji bila bi, prema osnovnoj zamisli, proizvedena u biroima Radija Slobodna Evropa. Magazin bi imao bosansko, srpsko, crnogorsko i hrvatsko izdanje, emitovan na lokalnim stanicama u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, kazao je danas Zlatko Dizdarević, predstavnik Igmanske inicijative.

Regionalni TV magazin bio bi, prema njegovim riječima, zajednički projekt Igmanske inicijative i Radija Slobodna Evropa. Ovaj radio učestvovao bi u projektu sa svojim novinarima i ustupao biroe, a Igmanska inicijativa osiguravala TV opremu. Projektom bi rukovodio programski savjet od predstavnika Igmanske inicijative, Radija Slobodna Evropa, ali i ljudi koji bi svojim autoritetom i znanjem mogli pomoći u realizaciji projekta. Na čelu savjeta treba da bude predstavnik Igmanske inicijative, kazao je Zlatko Dizdarević.

Drugi dio zamišljenog projekta o jačoj regionalnoj medijskoj saradnji je angažiranje najistaknutijih novinara iz sve spomenute četiri zemlje koji bi svojim visokoprofesionalnim novinskim prilozima dirtibuiranim kroz privremenu mrežu Igmanske inicijative ponudili medijima na ovim prostorima zanimljive i korisne tekstove o društvenoj, političkoj, ekonomskoj, kulturnoj stvarnosti svojih zemalja. Tako bi doprinijeli bar donekle mijenjanju sadašnje sumorne i uglavnom jednoznačno kreirane medijske slike o susjedima. Ovi prilozi uz potpuno neupitnu autonomnost uređivačke politike svakog medija pojedinačno mogu predstavljati posebnu pomoć manjim redakcijama koje ne mogu angažovati istaknute novinare, kao i saradnike iz susjedstva, zaključeno je tokom 13. Regionalne konferencije Igmanske inicijative u Sarajevu. Njen osnovni cilj je bio – osmišljavanje ideje kako da mediji u zemljama dejtonskog trougla, čija su saradnja i angžaman u smislu pružanja svom auditoriju objektivne slike o susjedima zasad nedovoljna ili veoma slaba, prevaziđu sadašnje stanje i okrenu se drugačijem pristupu u ovoj oblasti radi zajedničke evropske budućnosti svih zemalja.

Na terenu se i danas pokaže da sami novinari mogu sarađivati, ali politički ambijent je takav da se mediji ili nedovoljno ili jednostrano bave susjedima. Upravo oni mogu da odigraju ljučnu ulogu u stvaranju objetivne slike i svojim izvještavanjem doprinsesu da se zemlje ovog regiona okrenu pitanjima zajedničke evropske budućnosti, a ne ružne prošlosti, konstatirano je na ovoj konferenciji.

Slične poruke danas su tokom njenog rada uputili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Tarzić, ambasador Douglas Davidson, šef Misije OSCE-a u BiH, kao i predstavnici OSECO-vih ureda u Beogradu i Zagrebu te vlada Srbije i Crne Gore.

Pokrovitelj ove konferencije Igmanske Inicijative kao nevladinog sektora bio je predsjedavaajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić. Sljedeća će biti održana u Podgorici.