Ministri JI Evrope
0

Iniciran Okvirni akcioni plan za prilagođavanje klimatskim promjenama

FENA
Hido Biščević
Hido Biščević
Pet ministara iniciralo je Okvirni akcioni plan za prilagođavanje klimatskim promjenama za jugoistočnu Evropu (JIE), na konferenciji koja je održana danas u Sarajevu, te na taj način preuzelo konkretnu obavezu za regionalnu saradnju u borbi protiv klimatskih promjena.

Pod pokroviteljstvom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i Regionalnog centra za okoliš za centralnu i istočnu Evropu (REC), ministri za zaštitu okoliša i visoki zvaničnici Albanije, BiH, Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije definirali su aktivnosti Akcionog plana usmjerene ka smanjenju opasnosti od poplava, prilagođavanju pretjeranom rastu temperatura, sušama, rizicima po zdravlje i drugim posljedicama klimatskih promjena.

-Ovaj sveobuhvatan proces otvara jedinstvenu mogućnost da se briga za zaštitu okoliša i zdravlja integrira u ekonomske i infrastrukturne projekte, te se na taj način provede koncept održivog razvoja, rekao je generalni sekretar RCC-a Hido Biščević, tokom otvaranja konferencije.

Naglasio je da RCC nudi prijeko potreban regionalnui okvir za ovakve napore.

On je obavijestio učesnike konferencije o nekoliko projekata koje trenutno izrađuje Sekretarijat RCC-a, uključujući i projekte uspostavljanja Regionalnog centra za suzbijanje požara u jugoistočnoj Evropi i Fonda za osiguranje od prirodnih katastrofa za jugoistočnu i centralnu Evropu.

Ministri su naglasili hitnost rješavanja klimatskih primjena, s obzirom na to da je JIE već ranjiva na promjenjivost klime. Štetni uticaji uključuju povećanu magnitudu poplava i suša i veće štete, smanjenje prinosa žitarica, smanjenje raspoloživosti vode i povećan broj ljudi izloženih zaraznim i bolestima koje se prenose vodom.

Učesnici konferencije istakli su da prilagođavanje može u znatnoj mjeri smanjiti ove efekte.

Pet zemalja se složilo da provedu sistematsko posmatranje, unaprijede razmjenu informacija, izrade scenarije klimatskih promjena, kao i karte rizika od klimatskih promjena, uspostave nacionalne sisteme ranog upozorenja od štetnih efekata promjenjivosti vremena po zdravlje ljudi, izgrade sisteme navodnjavanja u područjima koja su podložna sušama, obnove postojeće i izgrade nove sisteme zaštite od poplava i sisteme za odvodnjavanje.

Ministri su pozvali zemlje donatore i Evropsku uniju da finansijski podrže provedbu Okvirnog akcionog plana tokom 2009.-2011. godine.

Ovlastile su Srbiju da predstavi ovaj plan na 14. konferenciji učesnica okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u Poznańu, Poljska u decembru 2008. godine.

Predstavnici Evropske komisije, zemalja donatora, međunarodnih organizacija, institucija i nevladinih organizacija također su učestvovali na konferenciji.

Izradu Okvirnog akcionog plana finansijski je podržalo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, saopćeno je iz RCC-a.