"Preuzmite odgovornost"
0

Inicijator projekta "Stup srama" uputio pismo Ban Ki-moonu

FENA
Inicijator projekta "Stup srama" Philipp Ruch uputio je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu otvoreno pismo kojim ukazuje na prevaru Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i potiče preuzimanje odgovornosti krivaca za genocid u Srebrenici.

Akciju "Stup srama" pokrenuo je ove godine Centar za političku ljepotu („Das Zentrum für Politische Schönheit") radi podrške "Majkama Srebrenice". Cilj projekta je izgraditi skulpturu koja bi vječno podsjećala na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici.

U pismu Ban Ki-moonu Ruch ukazuje i na odluku Centra za političku ljepotu da tuži Ujedinjene nacije.

"Odlučili smo da vas tužimo, i to tako da se ne morate pojaviti odmah pred sudom. Poslužit ćemo se slikom koja predstavlja ono što vaša ramena tereti ili bi trebalo teretiti kroz Srebrenicu i Bosnu. Odlučili smo da vaše nečuvene zloupotrebe ponovno osudimo", navedeno je u pismu Ban Ki-moonu.

Ruch okrivljuje UN što porodicama žrtava genocida ne upućuje nikakav respekt, te u vezi s tim podsjeća na to da svake godine Hasan Nuhanović upućuje molbu da 11. jula UN postavi na pola koplja zastavu pred svojim glavnim sjedištem u New Yorku, ali se šutnjom odgovara na njegova pisma.

Ruch navodi i to da je UN zakazao u tome što nije dovoljno ukazao na sav užas genocida.

"Ako želimo i dalje živjeti u moralnoj savjesnosti, poučeni najgorim događajima 20. stoljeća, ne možemo i dalje mirno posmatrati vaše mahinacije. Silovatelje i ubice posjeli ste zajedno sa žrtvama i rekli ste da su svi zajedno krivci. Mi ćemo sve dati od sebe da javno pokažemo šta je UN počinio u Srebrenici, mi ćemo staviti prst u ranu zvanu Srebrenica, mi ćemo vam pri tome uzeti ono što vam se davno trebalo oduzeti: vaš ugled", stoji u pismu Phillipa Rucha, koje prenosi agencija Pristop BH.